BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Beatrix nog steeds druk

Prinses Beatrix viert zaterdag haar 77e verjaardag. Maar ondanks haar leeftijd en dat ze nu prinses is, heeft ze nog een drukke agenda. Dit in tegenstelling tot de Belgische koning Albert en en de Spaanse koning Juan Carlos.

Dat kan zijn het bezoeken van Jumping Amsterdam, zoals vrijdagavond samen met haar petekind en nichtje prinses Margarita, de jaarlijkse ambassadeurrsconferentie of, zoals volgende week zondag, een diner in Berlijn. Eigen hobby's en interesses krijgen de ruimte, maar de ijzeren lijst van koninklijke evenementen waartoe bijvoorbeeld ook de nieuwjaarsontvangsten behoren, worden ook na ‘pensionering’ niet overgeslagen.

Beatrix had bij de aankondiging van haar aftreden in januari 2013 al gewaarschuwd: dat ik de troon overdraag aan een nieuwe generatie betekent niet dat ik uit het zicht zal verdwijnen en achter de geraniums ga zitten. De vorstin gebruikte enigszins andere bewoordingen, maar de boodschap was duidelijk en Beatrix heeft woord gehouden, tot ieders tevredenheid.

Wanklanken

De enige wanklanken waren te horen toen bekend werd hoeveel het voor Beatrix opknappen kostte van Willem-Alexanders voormalige woonhuis Noordeinde 66, en toen onbedoeld duidelijk werd dat Beatrix wel wat doortastender had mogen handelen op voorstellen voor reparaties aan Huis ten Bosch. Aan de andere kant wist zij eerder dan wie ook dat haar bewoning nog maar kort zou duren en dat beter kon worden gewacht tot de algehele renovatie voorafgaand aan bewoning door Willem-Alexander en diens gezin.

De In België in juli 2013 opgestapte koning Albert is vrijwel onzichtbaar geworden. Ook hij beloofde betrokken te zullen blijven bij het wel en wee van zijn land, maar wie de koninklijke agenda van het voorbije jaar bekijkt, ziet daar weinig van terug. Albert is weliswaar ouder en minder fit dan Beatrix, en de verhouding met zijn opvolger Filip is minder soepel dan die tussen Willem-Alexander en zijn moeder, doch op hoogtijdagen wordt zijn aanwezigheid verwacht.

Koning Juan Carlos slaat alle grote evenementen doelbewust over. Zoon koning Felipe moet de monarchie een nieuw gezicht geven en dan past de aanwezigheid van de oude monarch niet.

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook