BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Spanje positief over jarige koning

Felipe van Spanje viert vandaag zijn eerste verjaardag als koning. De nu 47-jarige zit inmiddels ruim zeven maanden op de troon en heeft in de ogen van waarnemers én critici nog geen stap verkeerd gezet. Een hele prestatie gezien de vele valkuilen die het koningschap in het verdeelde Spanje, met zijn naar zelfstandigheid strevende regio’s, met zich meebrengt.

Felipe echter heeft steeds de juiste toon en benadering weten te vinden, ook tegenover de meest rebelse regio, Catalonië. Het helpt daarbij dat Felipe op gepaste momenten Catalaans spreekt, en minder dan zijn vader Juan Carlos de eenheid van Spanje benadrukt maar juist de verscheidenheid roemt. Al maakt ook Felipe er geen geheim van dat hij het land bijeen wil houden.

Koning Felipe van Spanje viert zijn 47e verjaardag ver van huis. De koning is vrijdag aangekomen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waar hij te gast is bij de topconferentie van de Afrikaanse Unie. Felipe woonde vrijdagmorgen de algemene vergadering bij van Afrikaanse staatshoofden en regeringsleiders. Hij was ook aanwezig bij de inauguratie van de naar Nelson Mandela vernoemde vergaderzaal.

Felipe heeft tal van ontmoetingen met Afrikaanse staatshoofden, zo maakte het Spaanse hof bekend, Hij ontvangt op de Spaanse ambassade ook een afvaardiging van de Spaanse gemeenschap in Ethiopië. Vrijdagavond is hij uitgenodigd voor het diner dat de Ethiopische premier aanbiedt aan de staatshoofden en regeringsleiders die naar Addis Abeba zijn gekomen.

Op de top wordt gesproken over de toekomstplannen die de Afrikaanse staten hebben voor het continent, maar ook over de langdurige conflicten die de ontwikkeling van Afrika in de weg staan. Namens Nederland is minister Bert Koenders twee dagen bij de bijeenkomst aanwezig.

"Op de top staan langetermijnplannen centraal, op het gebied van infrastructuur, economie en handel", aldus Koenders voor vertrek. "Het is goed om te zien dat de Afrikaanse Unie het initiatief neemt om gezamenlijke ambities op papier te zetten. Ik juich het grotere ambitieniveau toe dat de AU en haar lidstaten tentoonspreiden.”

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!