BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Vorstelijke records: de oudste monarch

Met pensioen gaan is er voor veel monarchen niet bij en dat leidt logischerwijze tot sterven in het harnas.

Een voorbeeld in die categorie was koning Abdullah van Saoedi-Arabië, die 23 januari jl. overleed. Met zijn 90 (sommige bronnen houden het op 91) jaar was deze vorst de oudste monarch ter wereld.

Die positie heeft de Britse koningin, Elizabeth, nu van hem overgenomen. Ze koerst aan op haar 89e verjaardag en gezien haar goede mentale en fysieke conditie zou het niemand verbazen als ze er nog menig jaar bij krijgt.

Alle voortekenen wijzen erop dat ze later dit jaar sowieso een vergelijkbaar record gaat breken. Op 9 september 2015 zal ze, bij leven en welzijn, exact 63 jaar en 16 dagen regeren. Daarmee stoot ze de huidige recordhouder, haar legendarische voormoeder Victoria, in de meest letterlijke zin van de troon als langst regerende Britse monarch.

Ook de Thaise koning, Bhumibol, heeft de leeftijd waarop men geacht wordt een stap terug te doen, ruimschoots overschreden. In december 2014 werd hij 87 jaar. Hij is nu ruim 68 jaar koning en daarmee de langst regerende nog levende vorst. Zijn gezondheid is overigens fragiel. De laatste jaren is hij vaste gast in het ziekenhuis en zijn openbare optredens zijn tot een minimum beperkt.

Voor een Nederlands record moeten we naar 4 november 2011: toenmalig koningin Beatrix was toen 73 jaar en 277 dagen; zo oud was een regerend monarch in onze geschiedenis nog niet geweest. Haar overgrootvader, koning Willem III, bereikte die mijlpaal bij zijn overlijden in 1890. Uiteindelijk was Beatrix ruim 75 jaar oud toen ze in 2013 afstand deed van de troon.

Indrukwekkend

Als we de niet meer bestaande monarchieën meetellen, moeten we Lodewijk XIV, de Zonnekoning, hier met ere noemen. Hij regeerde Frankrijk 72 jaar (van 1643 – 1715) jaar en was daarmee de langst regerende Franse vorst.

En voor het meest indrukwekkende regeringsjubileum moeten we naar Swaziland. Koning Sobhuza II, die leefde van 1899 tot 1982, zat maar liefst 82 jaar op de troon, eerst als opperhoofdman, later, na de onafhankelijkheid in 1968, als koning. Hij was nog maar een paar maanden toen zijn vader overleed. De eerste jaren zal hij zich dus niet van zijn status bewust zijn geweest. Tot 1921, dus relatief lang, fungeerde zijn grootmoeder als regent.

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook