BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Britse prins Andrew maakt promotie

Prins Andrew maakt volgende week promotie. Zijn rang van 'rear admiral' in de Royal Navy wordt dan opgewaardeerd naar viceadmiraal, meldt BBC News.

De promotie, die bekend werd gemaakt in de London Gazette, gaat in op 19 februari. De hertog van York viert op die dag zijn 55e verjaardag. 'Rear admiral' is een tweesterrenfunctie in de Britse marine, terwijl viceadmiraal een driesterrenfunctie is.

Prins Andrew raakte onlangs in opspraak toen een Amerikaanse vrouw verklaarde dat ze als minderjarige meerdere keren werd gedwongen tot seks met hem. Buckingham Palace en Andrew zelf hebben dit ontkend.

Belediging

De bevordering van prins Andrew tot viceadmiraal heeft donderdag ook meteen kritiek uitgelokt van de actiegroep Republic, voorstander van afschaffing van de monarchie. "Een belediging voor onze krijgsmacht”, luidde de reactie van de republikeinen, die geciteerd werden door de BBC.

Volgens Buckingham Palace was de bevordering ter gelegenheid van zijn 55e verjaardag geheel volgens de daarvoor geldende richtlijnen en koninklijke tradities. Koningin Elizabeth heeft er zelf haar goedkeuring aan gehecht. Republic veroordeelde het echter als koninklijke egotripperij en noemde de promotie van de recentelijk in opspraak geraakte prins onverdiend.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook