BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

De bezigheden van prins Constantijn

De zoektocht naar een nieuwe baan heeft in het geval van prins Constantijn niet al te lang geduurd.

Afgelopen najaar werd bekend dat de prins een nieuwe betrekking moest zien te vinden maar nog voordat zijn tijdelijke contract was afgelopen – eind februari – is hij alweer onder de pannen. Sinds begin deze maand werkt de broer van koning Willem-Alexander als speciaal adviseur van eurocommissaris Andrus Ansip.

Zonder de functies binnen de Europese over één kam te scheren, kunnen we wel stellen dat zijn overstap niet al te groot is: van kabinetschef van eurocommissaris Neelie Kroes, die zich met de digitale agenda bezighield, is het geen al te grote sprong naar zijn nieuwe baan: speciaal adviseur van eurocommissaris Ansip, beheerder van de portefeuille digitale interne markt. Kortom: bekend terrein.

Overigens is Constantijn niet helemaal onder Kroes’ vleugels vandaan. Behalve in Brussel, waar Constantijn met zijn gezin sinds 2004 woont,  is de prins ook in Nederland aan het werk, en wel bij StartupDelta in Amsterdam, een door de regering opgericht platform. De bedoeling daarvan is Nederland in anderhalf jaar op de kaart zetten als vruchtbare voedingsbodem voor startende bedrijven. Binnen dit platform speelt Neelie Kroes een belangrijke rol, en daarvoor heeft ze onder andere Constantijn meegenomen.

Speculeren

De nieuwe baas van Constantijn is van huis uit chemicus en was tussen 2005 en 2014 premier van Estland (en daarmee de langstzittende premier in de EU). In de drie kabinetten die hij leidde voorde hij strenge bezuinigingen door om de kredietcrisis, waar ook zijn land onder gebukt ging, het hoofd te bieden.

Het was helemaal niet vreemd geweest als de prins lid zou zijn geworden van de staf van Frans Timmermans, sinds november 2014 eurocommissaris (officieel voor betere regelgeving, interinstitutionele betrekkingen, rechtsstatelijkheid en het handvest van de grondrechten) en eerste vice-voorzitter.

Wilde Timmermans niet met Constantijn werken – of andersom? Naar de werkelijke reden zal het wel gissen blijven, zoals het ook speculeren blijft over de vraag of de prins zijn broer af en toe gaat assisteren bij openbare verplichtingen die het koningschap met zich mee brengt. Bij hun huwelijk in 2001 hebben Constantijn en Laurentien gezegd beschikbaar te zijn voor ondersteuning van hun broer en zwager, mocht hij daarom vragen.  En het feit dat Constantijn en Laurentien een appartement zouden hebben gehuurd in  het centrum van Den Haag, kan worden uitgelegd als een aanwijzing dat ze vaker in Nederland willen zijn om hand- en spandiensten te verrichten die met het koninklijk huis samenhangen. Maar waarom zouden ze niet graag gewoon een pied-à-terre willen hebben in de buurt van de familie?.

Verenigde Staten

En assistentie heeft Willem-Alexander wellicht helemaal niet nodig. Prinses Beatrix is op haar 77e nog volop actief; ze neemt heel wat representatieve taken voor haar rekening. Ook andere leden van het Koninklijk Huis kunnen de koning desgevraagd werk uit handen nemen.

Constantijn houdt trouwens niet echt veel tijd over. Hij heeft zijn baan, behalve als zinvolle tijdsbesteding, ook gewoon nodig om in zijn inkomen te kunnen voorzien. Voor hem geen toelage van staatswege, zoals zijn moeder die krijgt. Hij moet gewoon werken voor zijn dagelijks brood.

Intussen leert hij nog steeds bij. Zo mag hij in april en mei door de Verenigde Staten toeren om experts op zijn vakgebied te ontmoeten. De trip wordt mogelijk gemaakt door de Eisenhower Fellowship, die – onder voorzitterschap van oud-generaal Colin Powell – jaarlijkse dertig mensen onderscheidt. Het is nog niet bekend of de prins ter gelegenheid van Koningsdag terugkeert naar het vaderland om in Dordrecht te kunnen koekhappen en poseren met oranjefans.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: