BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Henrik nog steeds boos over positie als prins-gemaal

Prins-gemaal Henrik van Denemarken heeft dinsdagmiddag in een ontmoeting met Nederlandse media op Fredensborg Slot nog eens zijn ongenoegen laten blijken over zijn plaats in de koninklijke hiërarchie. ''Ik ben niet de partner van mijn vrouw, ik sta niet op hetzelfde niveau", aldus een verongelijkte Henrik.

Hij noemde het 'onbegrijpelijk' dat hij geen koning-gemaal was in plaats van prins-gemaal. ''De Engelsen zijn tweehonderd jaar geleden met die onzin begonnen, maar ik begrijp niet waarom Denemarken dat voorbeeld moest volgen", zei hij in een verwijzing naar de Britse koningin Victoria en haar echtgenoot prins-gemaal Albert.

De tirade van Henrik volgde op een vraag of hij in zijn positie nog goede raad kon geven aan de binnenkort met Willem-Alexander op staatsbezoek komende koningin Máxima. Hij had geen advies voor Máxima, zo zei hij verongelijkt, want haar positie naast de regerende koning was niet te vergelijken met die van hem als echtgenoot van een regerende koningin.

Koningin Margrethe, die enigszins beschaamd wegkeek tijdens de uitbarsting van haar man, wist uiteindelijk een einde te maken aan de uitval. Henrik had ook bij eerdere gelegenheden zijn ongenoegen over deze ongelijkheid kenbaar maakte. ''Ik zal het nooit begrijpen en nooit accepteren", aldus de als Fransman geboren Henrik, die in 1967 huwde met de toenmalige Deense kroonprinses.

Levenslang

Aftreden is voor koningin Margrethe van Denemarken geen optie. ''Deze taak is levenslang", aldus de vorstin tijdens een persgesprek dinsdagmiddag in Fredensborg Slot. ''Dat besefte en wist ik op het moment dat mijn vader overleed. Of het nu kort zou zijn, of lang, en het is nu al aardig lang, dit werk doe je voor de rest van je leven, elke dag, altijd."

Margrethe zat vorige maand 43 jaar op de troon. In april viert ze haar 75e verjaardag, de leeftijd die koningin Beatrix had toen ze in 2013 terugtrad. De daarop volgende troonswisselingen in België en Spanje hebben Margrethe niet van mening doen veranderen, zo maakte ze duidelijk. ''Nederland heeft een traditie van aftreden. Dit was al de derde keer. Het werd bijna verwacht", meende de Deense vorstin.

Ze laat tegenwoordig wat meer werk over aan haar oudste zoon kroonprins Frederik en diens vrouw kroonprinses Mary, maar ,,mijn man en ik zijn nog altijd erg druk''. De komende verjaardag was aanleiding voor een groot feest - ''Wij Denen houden van het vieren van verjaardagen" - maar niet voor vermindering van de werkzaamheden, zei Margrethe.

Op de ramen krassen

Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Denemarken is voor koningin Margrethe heel bijzonder. Het is niet alleen een bezoek tussen twee landen, maar ook tussen twee families én de koning is mijn petekind, aldus de Deense koningin dinsdagmiddag tijdens het persgesprek in Fredensborg Slot. ''Het is heel speciaal."

De koningin heeft, zo vertelde ze, als al 43 jaar regerend staatshoofd geen bijzonder advies voor de nieuwe koning. ''Ik ben nooit goed in het geven van raad aan mensen", zei Margrethe, die vindt dat Willem-Alexander ook geen raad nodig had. ''Hij is heel goed op zijn taak berekend."

Het Nederlandse koningspaar logeert tijdens het staatsbezoek in maart op Fredensborg, op drie kwartier rijden van Kopenhagen. Ze krijgen ook de kans, zo vertelde koningin Margrethe, om hun handtekening in de ruiten te krassen. ''Dat is een eeuwenoude traditie die door mijn ouders nieuw leven is ingeblazen", aldus de koningin.

Het krassen gebeurt met een pen met diamant. In de Tuinkamer waar het onderhoud plaatsvond, waren op de ramen de handtekeningen te vinden van onder andere koningin Beatrix en prins Claus, de Britse koningin Elizabeth en prins Philip, het Noorse en Zweedse koningspaar, maar ook van Winston Churchill.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: