BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Constantijn van Griekenland vraagt Europa om begrip

De peetvader van prins Constantijn, de Griekse oud-koning Constantijn, pleit voor meer begrip van de Europese landen voor Griekenland. "De maatregelen die zijn genomen waren te zwaar”, aldus Constantijn in een vraaggesprek dat woensdag is gepubliceerd op zijn website.

Hij hoopt op meer soepelheid, met name van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De oud-koning heeft de nieuwe premier Alexis Tsipras één keer per toeval ontmoet. Dat was drie jaar geleden in de VIP-lounge van het vliegveld. Ze hadden een kort gesprek waarin Constantijn de politicus adviseerde om nooit zijn kredietwaardigheid op het spel te zetten. Zelf heeft Constantijn nog nooit zijn stem uitgebracht. "De koninklijke familie staat boven de politiek.”

Constantijn (74), die in 1964 op de troon kwam en drie jaar later het land moest verlaten toen een coup tegen de militaire junta mislukte, woont al weer enige tijd in zijn vaderland. "Daar is niet veel ophef over gemaakt. Je kunt Grieks eten exporteren, maar Grieken niet”, meent hij. In de jaren van ballingschap in Londen snakte hij dan ook naar terugkeer. "Ik wil hier worden begraven. Dan heb ik eindelijk rust."

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook