BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning en koningin naar Bonaire en Aruba

Anderhalf jaar na het uitgebreide kennismakingsbezoek aan de eilanden van ons koninkrijk gaat koning Willem-Alexander samen met koningin Máxima weer die kant op. Op 30 april en 1 mei bezoeken ze Bonaire en Aruba.

Het bliksembezoek valt precies tussen de viering van Koningsdag en de herdenking op 4 mei. Aruba heeft ervoor gekozen om Sail in het teken te stellen van 200 jaar Koninkrijk en op Bonaire zijn de Oranjes in het dorpje Ricon altijd warm ontvangen. Door aan beide festiviteiten deel te nemen, tonen Willem-Alexander en Máxima nadrukkelijk zich ook bij het leven op de eilanden betrokken te voelen.

Voor Willem-Alexander en Máxima is het de derde keer in vier jaar dat ze in dit deel van het Koninkrijk zijn. In 2011 vergezelden ze koningin Beatrix op haar rondreis langs de zes eilanden, in 2013 maakten ze als nieuw koningspaar diezelfde trip en nu komen twee eilanden opnieuw aan bod.

Op Bonaire kregen de koninklijke bezoekers twee keer te maken met protesten tegen de nieuwe ontwikkelingen op het eiland dat sinds oktober 2010 onderdeel een soort speciale gemeente is van Nederland. De levensomstandigheden zijn daardoor niet verbeterd, aldus een deel van de eilandbewoners die met hun grieven eerst aanklopten bij Beatrix en daarna bij koning Willem-Alexander. Die stapte op de weg terug uit Ricon zelfs uit de koninklijke bus om demonstranten te woord te staan. Het nieuwe bezoek biedt de mogelijkheid opnieuw poolshoogte te nemen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: