BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning Jordanië verklaart oorlog aan IS

De Jordaanse koning Abdullah heeft woensdag "een meedogenloze oorlog'' tegen Islamitische Staat (IS) afgekondigd. "We voeren deze oorlog om ons geloof, onze waarden en menselijke beginselen te verdedigen. De oorlog zal meedogenloos zijn en we zullen hen treffen op hun eigen terrein'', zei de vorst woensdag volgens de staatsomroep.

Dinsdag verspreidden de soennitische extremisten van IS een video waarop te zien is dat een gevangen Jordaanse luchtmachtpiloot levend wordt verbrand. In Jordanië zijn woensdag twee ter dood veroordeelde jihadisten geëxecuteerd in een reactie op de moord op de Jordaanse vlieger Moaz al-Kasasbeh die in december neerstortte in Syrië. Jordanië grenst aan Syrië, waar IS grote delen van het noorden en oosten beheerst.

Het meest vooraanstaande religieuze instituut van de soennieten, de universiteit al-Azhar in Caïro, heeft woensdag in woedende bewoordingen gereageerd op de moord op al-Kasasbeh. Het instituut riep op de daders om te brengen zoals zij hun slachtoffers vermoorden.

De Jordaanse koning Abdullah II heeft donderdag zijn condoleances overgebracht aan de familie van de vermoorde straaljagerpiloot Moaz al-Kasasbeh. Dat meldt het Jordaanse paleis.

De koning bezocht de familie van Al-Kasasbeh hoogstpersoonlijk in de historische stad Karak.

De Jordaanse koning Abdullah voert niet zelf aanvallen uit op de terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dit hebben Jordaanse regeringsfunctionarissen donderdag in Amman beklemtoond volgens nieuwszender al-Arabiya.

Het wemelt van de geruchten in de regio dat de koning zo kwaad is over het levend verbranden van een piloot van zijn luchtmacht dat hij persoonlijk aan aanvallen wil meedoen of die rechtstreeks gaat leiden. Abdullah is geen koninklijke figuur die een mooi uniform heeft, maar een getrainde militair, een ex-commando en ex-bevelhebber van elitetroepen die bovendien kan vliegen.

Woensdag werd in Washington gemeld dat de Jordaanse koning, die daar op bezoek was, in gezelschap van Congresleden over de film Unforgiven (1992) van Clint Eastwood begon. Hij citeerde de Amerikaanse acteur doelend op IS: ''I am not only going to kill him, I'm going to kill his wife and all his friends and burn his damn house down.'' (Ik ga niet alleen hem vermoorden, maar ook zijn vrouw en al zijn vrienden en ik ga zijn vervloekte huis afbranden.)

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: