BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar op streekbezoek in Groningen en Drenthe

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn hun streekbezoek aan de Groningse en Drentse veenkoloniën begonnen met een bezoek aan het Veenkoloniaal Museum in Veendam.

Het koningspaar werd bij het museum ontvangen door commissaris van de Koning in Groningen, Max van den Berg, en de burgemeester van Veendam, Sipke Swierstra.

De koning en koningin krijgen een rondleiding langs de tentoonstelling over de historie van het Veenkoloniaal gebied. Vervolgens gaan Willem-Alexander en Máxima naar het cultuurcentrum vanBeresteyn. Daar praten ze met onderzoekers en jonge boeren uit de regio.

Stadskanaal

Het koningspaar reisde daarna naar Stadskanaal. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden door de burgemeester van de Groningse plaats ontvangen bij het sociale werkvoorzieningsbedrijf Wedeka.

Wedeka werkt met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Doel van het bedrijf is om deze mensen te begeleiden naar een baan in het bedrijfsleven. Tijdens hun bezoek maakten Willem-Alexander en Máxima praatjes met medewerkers van Wedeka.

Emmen

Het koningspaar heeft hun streekbezoek aan de Veenkoloniën in Groningen en Drenthe afgesloten in Emmen. Het koningspaar bezocht daar een hogeschool.

Bij Stenden Hogeschool kregen Willem-Alexander en Máxima te horen welke rol het hoger beroepsonderwijs speelt in de sociaaleconomische ontwikkeling van Oost-Drenthe. De school speelt met het onderwijsaanbod in op regionale behoeftes, bijvoorbeeld op het gebied van toerisme, duurzame logistiek en handel.

Het koningspaar sprak onder anderen met leerlingen van een basisschool, het middelbaar onderwijs en pabo-studenten over activiteiten om de belangstelling voor techniek in het onderwijs te stimuleren. Ook kregen Willem-Alexander en Máxima uitleg van studenten over de ontwikkeling van biocomposiet, een vezelversterkte kunststof, door middel van praktijkvoorbeelden.

Voor het bezoek in Emmen waren de koning en koningin nog even in Emmer-Compascuum. Het koningspaar werd in een multifunctioneel centrum ontvangen door de commissaris van de Koning in Drenthe en de burgemeester van Emmen. Het centrum is een belangrijke ontmoetingsplaats voor inwoners van het dorp en omstreken.

Bron: ANP

Bekijk de video

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: