BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Charles gaat het riool in

Prins Charles heeft woensdag de 150e verjaardag van het Londense rioleringssysteem gevierd met een werkbezoek aan de nieuwe Lee Tunnel en een kijkje bij het eerste grote Victoriaanse waterpompstation Abbey Mills.

Dat vormde in 1865 een hoofdbestanddeel van het door Joseph Bazalgette ontworpen rioleringssysteem dat een einde moest maken aan de ondraaglijke stank in Londen, waar de Theems als open riool fungeerde.

De bestaande riolering in delen van de stad kwam ook in de rivier uit en door de enorme bevolkingstoename was het hele systeem overbelast. Dat leidde in de zomer van 1858 tot de zogenoemde ‘Big Stink’, toen de ‘rioollucht’ het parlement eindelijk tot actie aanspoorde en een besluit werd genomen tot modernisering van de riolering.

Om de Londense riolering ook nu bij de tijd te houden wordt een enorm nieuw tunnelsysteem gebouwd. Prins Charles daalde 75 meter af onder de grond om in het net gereed gekomen eerste deel van het project, de Lee Tunnel, een kijkje te nemen. De tunnel kostte bijna een miljard euro.

Bron: ANP

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook