BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Philip schreef brief over dood Diana

Een brief van prins Philip aan zijn nichtje, prinses Margarita, over de dood van prinses Diana geeft een unieke kijk op de impact van het fatale ongeluk op 31 augustus 1997.

De deels handgeschreven en deels getypte brief is in Parijs geveild voor 2.300 pond (omgerekend ruim 3100 euro), meldt Daily Mirror woensdag.

De prins schreef de brief, die volgens Daily Mirror gedateerd is op 5 september 1997, kort na de dood van prinses Diana. In de brief, die persoonlijk door hem is ondertekend, gaat hij in op de kritiek die de Britse royals destijds kregen voor hun vermeende gebrek aan publieke rouw. Prins Philip en koningin Elizabeth kregen destijds kritiek omdat zij niet publiekelijk over de dood van de prinses spraken. Ook was het grote publiek verontwaardigd over het feit dat de vlaggenstok op Buckingham Palace leeg bleef, terwijl de vlag overal halfstok hing.

Hij gaat verder in op het verwijt dat hij en zijn vrouw koningin Elizabeth prins William en prins Harry kort na het ongeluk gedwongen zouden hebben om naar de kerk te gaan, alsof er niets aan de hand was. "We zijn zelf bekritiseerd omdat we de jongens gedwongen zouden hebben om op zondag naar de kerk te gaan, op de dag van het ongeluk."

Volgens het veilinghuis Reeman Dansie is de brief van historische waarde en vertelt prins Philip hoe de publieke hysterie het moeilijk maakte om de jonge prinsen te beschermen en troosten. Prinses Diana stierf op 36-jarige leeftijd na een auto-ongeluk in een tunnel in Parijs in augustus 1997.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: