BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Turken verwachten koningin Elizabeth bij herdenking slag bij Gallipoli

Turkse media meldden woensdag dat koningin Elizabeth in april zal deelnemen aan de herdenking in Turkije van de honderdste verjaardag van de slag bij Gallipoli.

Daarbij worden ook zo’n 14.000 bezoekers verwacht uit met name Australië en Nieuw-Zeeland. Die zullen gedeeltelijk op cruiseschepen overkomen of overnachten.

Op 25 april 1915 begon op het schiereiland bij de toegang tot de Darnadellen één van de bloedigste gevechtsoperaties uit de Eerste Wereldoorlog, waaraan voor het eerst ook troepen uit Australië en Nieuw-Zeeland deelnamen. De bedoeling was de toenmalige hoofdstad van het Ottomaanse rijk, nu Istanbul genaamd, te bereiken en een tweede front te openen tegen Duitsland en zijn bondgenoten.

De operatie mislukte, mede door de gewelddige tegenstand van de Turken die bijna 57.000 soldaten verloren en meer dan 100.000 gewonden opliepen. Australië en Nieuw-Zeeland moesten hun vuurdoop bekopen met gezamenlijk meer dan 10.000 doden en 23.000 gewonden. De Britten verloren 34.000 militairen en telden 78.000 gewonden.

Australië en Nieuw-Zeeland herdenken de slag jaarlijks op de zogenoemde Anzac-dag, genoemd naar het ‘Australian and New Zealand Army Corps’, met tal van plechtigheden bij het ochtendgloren en met parades. De honderdste verjaardag is aanleiding voor een grote herdenking in Turkije.

Bron: ANP

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook