BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Arjen Lubach bindt de strijd aan met de monarchie

Een van de sympathiekste plannen van toekomstig farao Arjan Lubach betreft de zorg: ‘Het eerste wat ik doe als farao is het omsmelten van alle bierfietsen tot ziekenhuisbedden.’ Hoe een op het oog ludieke actie tegen de monarchie een serieus staartje lijkt te krijgen.

Je kunt als tegenstander van de monarchie zure kritiek spuien op een achterhaald en geldverslindend instituut – je kunt je mening over de erfopvolging ook zo charmant en aanstekelijk verpakken dat het publiek (koningsgezind of niet) enthousiast redeneert: doet u mij maar zo’n farao.

Ruim 52.000 Nederlanders (dat was de stand op 24 maart) voelen er in elk geval voor om te kijken waar dit schip strandt.  In luttele dagen tijd ondertekenden zij een burgerinitiatief (en overschreden daarmee ruimschoots de ondergrens van 40.000 ) van presentator Arjen Lubach, die zichzelf opwerpt als farao. Al die  steunbetuigende Nederlanders verklaren daarmee het volgende:

‘Wij, burgers van Nederland, constaterende dat het land behoefte heeft aan een farao, overwegende dat Arjen Lubach voor deze functie het meest geschikt is, verzoekende dat Arjen Lubach, geboren 22 oktober 1979, te erkennen als de eerste farao der Nederlanden Arjen Hendrik I.’

Faraoke

En volgens de regels van het burgerinitiatief zal de Tweede Kamer zijn voorstel dan ook moeten agenderen, waarbij Lubach de gelegenheid krijgt zijn ideeën in het parlement toe te lichten. In zijn satirische programma ‘Zondag met Lubach’ maakte hij zondag 22 maart de geesten alvast rijp: ‘In dit land flipt iedereen als een PVV-statenlid haar zoon vraagt om een website te bouwen, maar je kind vragen om het hele land te besturen is blijkbaar geen probleem.’ 

Het mag duidelijk zijn: Arjen heeft grote moeite met het verschijnsel erfopvolging. ‘Willem-Alexander heeft er nog altijd baat bij dat Willem Frederik zich 200 jaar geleden uitriep tot koning. Daarom mocht hij dus naar Denemarken.’ Met die laatste opmerking refereerde Lubach aan het staatsbezoek aan Denemarken, dat net achter de rug is.

Ook de ministeriële verantwoordelijkheid zit Lubach dwars. ‘Het is 2015! We kunnen ze niet kiezen, niet beledigen en niet verantwoordelijk houden voor hun eigen daden.’

Hoog tijd dus voor de Eerste Farao der Nederlanden. Hij heeft al verordonneerd dat zijn verjaardag, 22 oktober, tot nationale feestdag moet worden uitgeroepen. Bij die gelegenheid zullen er faraokefeesten gegeven moeten worden. Er is ook een faraolied, een sterk gedramatiseerde versie van de tune van Zondag met Lubach. De titel ‘Farao der Nederlanden’ moet erfelijk zijn, en daarmee lijkt Lubach zijn eigen standpunten over erfopvolging enigszins te ondergraven.

Strenge regels

Onder parlementair journalisten wordt de kans dat de Kamer het voorstel daadwerkelijk gaat bespreken, niet bijster groot geacht. Politiek redacteur Ireen Oostveen: ‘Ik heb veel serieuzer burgerinitiatieven langs zien komen. Dat je dacht, nou, dat daar nog geen wet voor is. Maar zelfs die haalden de Kamer nog niet vanwege de strenge regels. Ik kan me niet voorstellen dat dit een serieus onderwerp wordt.’

Een burgerinitiatief moet onder meer aan de volgende voorwaarden voldoen: het voorstel moet nieuw zijn, de laatste twee jaar is het onderwerp niet in de Tweede Kamer aan de orde geweest. Het mag ‘niet in strijd zijn met in ons land diepgewortelde normen en waarden’ en het mag niet gaan over de Grondwet, de belastingen of de begrotingswetten.’ Dat van die Grondwet en de normen en waarden zou nog wel eens een struikelblok kunnen opleveren.

Hoe dit avontuur ook afloopt, de discussie over de legitimiteit van het erfelijk koningschap heeft in elk geval weer een impuls gekregen. Arjen Lubach zal de geschiedenis ingaan als de officieuze eerste farao der Nederlanden. En het faraolied zal her en der nog wel te horen blijven - al was het maar als ringtone.

Blauw Bloed, AV

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook