BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Britse royals herdenken oorlog in Afghanistan

De Britse koninklijke familie heeft vrijdag in St. Paul's Kathedraal in Londen tijdens een speciale herdenkingsdienst stilgestaan bij het einde van de oorlog in Afghanistan. De dienst werd live uitgezonden door de BBC.

Veertien Britse royals woonden de dienst bij, onder wie koningin Elizabeth en haar man prins Philip, prins Charles en zijn vrouw Camilla, prins William en zijn vrouw Kate en Afghanistanveteraan prins Harry. Onder de tweeduizend aanwezigen in de kerk waren verder ook (buitenlandse) politieke leiders, onder wie oud-premiers Tony Blair en Gordon Brown en huidig premier David Cameron, militaire bevelhebbers en honderden veteranen. De aartsbisschop van Canterbury en de bisschop van Londen leidden de dienst.

Tijdens de herdenkingsdienst werd stilgestaan bij de oorlog, waaraan Groot-Brittannië dertien jaar deelnam. Ook werden de bijna 150.000 soldaten die deelnamen aan de missie geëerd en de 453 Britse gesneuvelden herdacht.

Parade

Na de dienst marcheerden Afghanistanveteranen in een parade langs de kathedraal en door Londen. Voor St. Paul's Kathedraal salueerde prins Charles de voorbij lopende soldaten van de landmacht, de luchtmacht en de marine. Ter afsluiting vlogen er militaire vliegtuigen, waaronder helikopters en straaljagers, over de parade.

Elizabeth bleef na de dienst niet naar de parade kijken. In plaats daarvan hadden de koningin en prins Philip in Buckingham Palace een ontmoeting met een aantal oorlogsveteranen.

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook