BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Dag twee staatsbezoek aan Denemarken

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima besteden woensdag een groot deel van de tweede dag van hun staatsbezoek aan Denemarken aan een bezoek aan het eiland Samsø.

"De manier waarop de bewoners van het eiland hun eigen energie opwekken is een voorbeeld voor Texel. We verheugen ons op het bezoek", aldus de koning dinsdagavond in zijn tafelrede bij het staatsbanket.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn woensdagmorgen in Kalundborg aan boord gegaan van een veerboot naar het Deense eiland Samsø. Het koningspaar wordt daarbij vergezeld door kroonprins Frederik en kroonprinses Mary die tien minuten eerder bij de veerboot waren aangekomen. Ook Marcel Meijer, de Nederlandse burgemeester van Samsø, vaart mee.

Windenergie

De anderhalf uur durende vaartocht werd benut voor gesprekken en uitleg over Samsø dat wat betreft energievoorziening geheel zelfvoorzienend is dankzij de inzet van windenergie. Het 114 km2 grote eiland is voor de warmte aardig op weg om geen gebruik meer te hoeven maken van fossiele brandstoffen door gebruik van zonne-energie en biomassa.

Samsø telt iets meer dan 4000 inwoners. Het eiland is een voorbeeld van de wijze waarop Denemarken mede door lokale initiatieven in Europa voorop loopt bij de benutting van windkracht. De eilandbewoners zijn zelf eigenaar van de windmolens, waarmee ze genoeg elektriciteit opwekken om ook stroom te kunnen leveren aan het vasteland. Zonne-energie en verbranding van stro zorgen voor een belangrijk deel voor de warmtevoorziening.

In het kielzog van de koning zijn vertegenwoordigers uit de windenergiesector meegekomen, die hopen nieuwe contracten binnen te slepen in Denemarken.

"Fantastisk"

Met een spontane fotosessie op het achterdek van de veerboot naar Kalundborg hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met het Deense kroonprinselijk paar Frederik en Mary het bezoek aan het eiland Samsø afgesloten. "Het waaide hard", vatte de koning zijn indruk van het bezoek kernachtig samen. "Fantastisk", zei Máxima in het Deens.

In drie uur tijd kreeg het gezelschap tekst en uitleg over de ambities van het 'groene' eiland, dat wat betreft energievoorziening al helemaal zelfvoorzienend is. Sterker nog, dankzij de windmolens voor de kust van het eiland, kan zelfs elektriciteit worden verkocht aan het Deense vasteland.

Koning Willem-Alexander wilde in een gesprek met vertegenwoordigers van de bevolking graag weten hoe het fenomeen 'niet in mijn achtertuin' (NIMBY) is aangepakt. Veel mensen zijn namelijk wel voor windenergie, maar willen de windmolens niet in de buurt. Consensus was een van de troeven antwoordde de Nederlandse burgemeester van Samsø, Marcel Meijer.

Verzet

De eilandbewoners hanteerden ook een andere afkorting: Oi Oi - 'only if I own it'. Alleen als ze (mede)eigenaar zijn, en een windmolen hen wat oplevert, doen ze mee en is er geen verzet. De windmolens, zowel op zee als op land, zijn dan ook eigendom van de 'Samsonites' zoals Willem-Alexander de eilanders grappend benoemde.

Aan andere duurzame maatregelen wordt hard gewerkt, zoals de op stro gestookte stadsverwarming en de introductie van meer elektrische auto's op het 114 km2 grote eiland voor de kust van Jutland. In het kielzog van het koningspaar kwamen ook Nederlandse bedrijven mee naar Samsø. Nederland mag dan minder windmolens bouwen dan de Denen, de onderdelen voor de windmolens komen voor een belangrijk deel wel uit Nederland.

Ook bracht het koningspaar een bezoek aan het Bispebjerg-ziekenhuis in Kopenhagen waar het paar uitleg kreeg over de plannen voor een superhospitaal. Op het gebied van gezondheidszorg kunnen beide landen van elkaar leren, zei koningin Máxima.

Dansvoorstelling

Woensdagavond heeft het koningspaar de Deense koninklijke familie een dansvoorstelling aangeboden van ICKamsterdam, het International Choreographic Arts Centre Amsterdam.

Dat gebeurde in de Koninginnezaal in de Koninklijke Bibliotheek, vanwege de buitenkant bijgenaamd de Zwarte Diamant. De dansvoorstelling werd gevolgd door een diner en was de Nederlandse 'tegenprestatie' voor het door koningin Margrethe aangeboden staatsbanket dinsdagavond. De Deense koninklijke familie was ook nu compleet aanwezig voor de feestavond, inclusief de bejaarde prinses Elisabeth en prinses Benedikte en haar man prins Richard.

Voor ICKamsterdam, een platform voor hedendaagse dans, is gekozen als moderne tegenhanger van het klassieke staatsbanket in het neobarokke Christiansborg Slot. Koningin Margrethe is zelf een groot liefhebber van dans en ballet.

Samenwerking

Het is erg belangrijk om de goede banden met 'bijna buurlanden' als Denemarken aan te halen en te bevestigen. Nederland en Denemarken kunnen goed samenwerken om de uitdagingen van de 21e eeuw het hoofd te bieden. Dat zei koning Willem-Alexander bij de afronding van het tweedaagse staatsbezoek aan het Scandinavische land.

Volgens Willem-Alexander is samenwerking tussen de landen ook nuttig op het gebied van de ontwikkeling van windenergie. De kosten daarvan moeten fiks omlaag om duurzame energie als geheel te kunnen verwezenlijken en samenwerken met de Denen is de enige weg, zei de koning.

Sleeswijk-Holstein

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima reizen donderdagmorgen door naar Sleeswijk-Holstein, de aan Denemarken verwante en grenzende Duitse deelstaat. Daar beginnen ze aan een tweedaags werkbezoek dat hen ook naar Hamburg brengt.

Bron: ANP

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook