BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Eede herdenkt terugkeer Wilhelmina

Eede herdenkt komend weekend dat koningin Wilhelmina op 13 maart 1945 na vijf jaar ballingschap in Londen weer terugkeerde in Nederland. In de grensplaats stapte ze over een met meel getrokken streep Zeeuws-Vlaanderen binnen, waar in de laatste maanden van de oorlog zwaar was gevochten.

In West Zeeuws-Vlaanderen sneuvelden bij Operation Switchback bijna achthonderd geallieerde militairen en ruim 1300 Duitsers. Meer dan zeshonderd burgers kwamen om het leven en plaatsen als Breskens, Sluis en Eede werden voor een groot deel in puin gelegd.

Op zaterdag begint om 14.15 uur aan de grens het toneelstuk 'Over de Meelstreep’. Vanaf 15.00 uur zijn er toespraken en is er een bloemlegging bij het oorlogsmonument. Ook lezen scholieren een gedicht voor. De middag wordt om 16.45 uur afgesloten met het oplaten van ballonnen en een muzikaal optreden.

Op zondag wordt bij de historische gebeurtenis stilgestaan met een Wilhelmina fiets- en wandeltocht.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook