BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning geeft openhartig interview aan Deense pers

Koning Willem-Alexander heeft vorige week op paleis Noordeinde een interview gegeven aan Deense journalisten. Het weekblad Billed Bladet pakt donderdag als eerste uit met een groot artikel over koning Willem-Alexander.

Het vraaggesprek was ter gelegenheid van het komende staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Denemarken. Volgens redacteur Trine Larsen was het een zeer persoonlijk gesprek, waarbij de koning onder meer sprak over zijn bijzondere relatie met de Deense koningin Margrethe, zijn peettante. Op haar beurt had de bijna 75-jarige vorstin vorige maand al lovend gesproken over haar petekind.

In het gesprek met de Denen vertelt koning Willem-Alexander ook dat hij een goed team vormt met Máxima. "Wij zijn een team, een goed team. Wij werken goed samen en vullen elkaar goed aan en voeren veel gesprekken". Ook zegt hij dat hij trots is dat Máxima katholiek is gebleven.

Verder vertelt koning Willem-Alexander dat hij voor advies nog altijd terecht kan bij zijn moeder prinses Beatrix. "Wij werken nog altijd hecht samen". Hij beseft dat dit voor zijn vriend kroonprins Frederik anders zal zijn. Denemarken kent geen traditie van een koning of koningin die aftreedt. Koningin Margrethe heeft dat onlangs in een ontmoeting met Nederlandse media nog eens benadrukt. Haar ambt is voor het leven, zo zei de vorstin. Frederik komt pas op de troon als zijn moeder is overleden.

Koning Willem-Alexander heeft drie Deense verslaggevers te woord gestaan. Bij zijn eerdere staatsbezoeken ontving hij ook journalisten uit het te bezoeken land om te vertellen over zijn verwachtingen van het staatsbezoek. Koningin Beatrix hield zulke gesprekken nooit. De Scandinavische vorsten deden het al langer en het Nederlandse hof heeft het gebruik nu overgenomen.

Bron: ANP