BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koning reikt standaard uit aan nationale politie

Koning Willem-Alexander reikt woensdagmiddag 8 april op het Binnenhof in Den Haag een standaard uit aan korpschef Gerard Bouman van de nationale politie. De Koning en de korpschef houden tijdens de ceremonie beiden een toespraak.

De standaard is een teken van verbondenheid van de politie met de Koning. Vaandels en standaarden worden gevoerd bij ceremoniële plechtigheden zoals Prinsjesdag en bij staatsceremoniële aangelegenheden zoals de inhuldiging. Daarnaast wordt de standaard gebruikt bij de functieoverdracht van de standaardvoerend commandant, in dit geval de korpschef.

In 2009 reikte koningin Beatrix al een standaard uit aan het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Het KLPD is sinds 1 januari 2013 opgegaan in de nationale politie. De organisatie van de Nederlandse politie bestaat sindsdien uit één landelijke eenheid, tien regionale eenheden en het politiedienstencentrum. De nieuwe standaard is een gevolg van die veranderde organisatiestructuur.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: