BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Elizabeth neemt Harris zijn onderscheiding af

Koningin Elizabeth heeft de entertainer Rolf Harris zijn koninklijke onderscheiding ontnomen. Dat is bekendgemaakt in de London Gazette, de Britse Staatscourant.

Harris is vorig jaar tot bijna zes jaar celstraf veroordeeld voor het gedurende tientallen jaren herhaaldelijk misbruiken van jonge meisjes. Harris (84), televisieheld in zijn geboorteland Australië en in Groot-Brittannië, werd in 2006 benoemd tot Commandeur in de Orde van het Britse Rijk (CBE). Die toekenning is nu geannuleerd en zijn naam is uit het register geschrapt, aldus het bericht in de Gazette.

Harris’ artistieke talenten waren veelomvattend, van liedjesschrijver tot ontwerper van munten en schilder. In 2005 kreeg hij de opdracht een officieel portret te schilderen van koningin Elizabeth. Zijn schilderij behoort tot de populairste die van de vorstin zijn gemaakt. Harris was in 2012 nog te gast bij het concert voor Buckingham Palace ter gelegenheid van het diamanten regeringsjubileum van Elizabeth.

De beschuldigingen over kindermisbruik kwamen daarna. Harris ontkende, maar werd vorig jaar juli veroordeeld.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: