BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar begint staatsbezoek aan Denemarken

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima beginnen dinsdag aan hun staatsbezoek aan Denemarken. Het koningspaar is tot en met donderdag in het Scandinavische land.

Op Facebook plaatste het Koninklijk Huis een foto van koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het staatsvliegtuig met de tekst Koningspaar: ‘’Klaar voor vertrek naar Denemarken. We kijken er naar uit!’’

Bij aankomst op het vliegveld van Kopenhagen werden ze verwelkomd door koningin Margrethe, prins-gemaal Henrik en bijna de gehele koninklijke familie. De Deense vorstin wilde daarmee al meteen het belang van het staatsbezoek van haar petekind onderstrepen.

De Deense kroonprins Frederik en zijn broer prins Joachim hadden hun stropdassen aangepast voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Beiden droegen een oranje stropdas ter ere van de komst van het Oranje-koningspaar.

Het was een hartelijke ontvangst op het zonnige, maar zeer koude en winderige vliegveld. Kroonprinses Mary en de prinsessen Marie en Benedikte lieten hun omhelzingen volgen door een diepe kniebuiging. Deze zogenoemde reverence is aan het Nederlandse hof al onder koningin Juliana afgeschaft, maar onder andere in Denemarken, Spanje en Groot-Brittannië hoort het nog tot de gebruiken.

Erewacht

Koning Willem-Alexander inspecteerde samen met koningin Margrethe de erewacht. Na het korte ceremoniële welkom gingen de Nederlandse bezoekers met de koningin mee naar haar voorjaarsresidentie Fredensborg Slot, op 40 kilometer afstand van Kopenhagen. Daarna gaan Willem-Alexander en Máxima terug naar de hoofdstad voor een ontmoeting met minister-president Helle Thorning-Schmidt en een lunch met Deense en Nederlandse zakenlieden.

Het koningspaar is op uitnodiging van de Deense koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik in Denemarken. Het koningspaar wordt tijdens het bezoek vergezeld door minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Nederlandse inwoners

In de middag heeft het koningspaar een korte ontmoeting gehad met de in Denemarken wonende Nederlanders. De koning bedankte hun voor het inkijkje dat ze hem hebben gegeven in de Deense samenleving. Hij deed dat dinsdagmiddag in Kopenhagen in een korte toespraak aan het einde van de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap.

Het koningspaar had niet met alle aanwezigen in het kunstmuseum Ny Carlsberg Glyptotek kunnen spreken, aldus de koning, maar de gesprekjes met een aantal aanwezigen hadden Máxima en hem goed geholpen. Denemarken lijkt in veel op Nederland en dan is kennis van de kleine verschillen belangrijk, aldus de koning.

Eerder op de middag had hij samen met koningin Máxima en het Deense kroonprinselijk paar bij de Aalborg universiteit meer gehoord over wat de Denen tot de gelukkigste mensen van de wereld maakt. Volgens één van de sprekers was dat misschien omdat de Denen nooit zullen zeggen dat ze niet gelukkig zijn. Maar de kwaliteit van het leven, de welvaart, politieke stabiliteit en goede medische voorzieningen spelen ook een belangrijke rol.

Staatsbanket

De eerste dag van het staatsbezoek werd dinsdagavond afgesloten met een staatsbanket in de koninklijke zalen van Christiansborg Slot, waarbij de voltallige Deense koninklijke familie aanwezig was. Tijdens zijn rede prees koning Willem-Alexander Denemarken uitvoerig voor ''de zelfbewuste en beheerste manier" waarop is gereageerd op de terreurdaden vorige maand in Kopenhagen. 

Willem-Alexander uitte bewondering voor de vitale rol van de premier na de aanslagen ,,op de vrijheid van meningsuiting en de Joodse gemeenschap". Lof was er ook voor koningin Margrethe. Zij deed een "oproep om de saamhorigheid te bewaren en de waarden te beschermen waarop Denemarken is gebouwd''.

Volgens de koning heeft de wijze waarop de Denen hebben gereageerd op de terreur grote indruk gemaakt in Nederland. "Ondanks de schok en de gevoelens van boosheid, bezorgdheid en verdriet, lieten de mensen in Denemarken zich niet provoceren door het geweld. Dat is een vorm van burgermoed die respect afdwingt."

Mentaliteit

Nederland en Denemarken staan voor de opdracht hoe als vrije, open samenleving te "reageren op mensen die haar het liefst willen vernietigen?" Het is een onderwerp dat bij het staatsbezoek aan de orde komt, onder meer in besprekingen van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken met zijn Deense collega Martin Lidegaard. "Juist Denemarken en Nederland kunnen elkaar in deze discussie verder helpen, omdat er zoveel is dat ons bindt. Onze landen delen een bepaalde mentaliteit: nuchterheid, zelfironie en een afkeer van dikdoenerij", zei de koning.

Koningin Margrethe had flink uitgepakt voor het staatsbezoek van haar Nederlandse petekind. "Het was een bijzonder moment op je inhuldiging te zien. We waren erg trots", aldus de Deense vorstin. Koningin Máxima droeg voor het staatsbanket dezelfde kleding en juwelen als bij de inhuldiging van Willem-Alexander twee jaar geleden.

Woensdag gaat het koningspaar samen met kroonprins Frederik en kroonprinses Mary naar het eiland Samsø.

Bron: ANP