BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar bij festival Lang Leve de Club in Zwolle

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken op zaterdagmiddag 25 april het festival Lang Leve de Club in Zwolle. Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk organiseert het festival om het recht op vrijheid van vereniging en vergadering te vieren. De dag is bedoeld voor alle vrijwilligers in het Koninkrijk die zich inzetten voor hun vereniging, stichting of (sport)club.

Het Koningspaar woont een deel van het symposium ‘De toekomst van de club’ bij in het Provinciehuis van Overijssel. Daar wordt onder andere gesproken over het vinden en binden van nieuwe vrijwilligers en (bestuurs)leden. Aansluitend maken de Koning en Koningin een wandeling over het festivalterrein in Park de Wezenlanden. Ruim zestig verenigingen, stichtingen en clubs verzamelen zich daar voor sportclinics, workshops en presentaties. Ook zijn er diverse muzikale optredens. Lang Leve de Club valt samen met de afsluiting van de Nationale Sportweek.
 
In Zwolle staat het geboortehuis van Thorbecke, de grondlegger van de Grondwet uit 1848. Het recht op vrijheid van vereniging en vergadering is één van de grondrechten van de parlementaire democratie zoals die toen werd ingevoerd. Dit grondrecht maakt een bloeiend verenigingsleven in het Koninkrijk mogelijk, dat zorgt voor verbinding in de samenleving.
 
De viering van het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk duurt tot en met 26 september 2015. Tijdens de viering wordt stilgestaan bij het gezamenlijke verleden, heden en toekomst. Lang Leve de Club is het vijfde nationale evenement van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk. Het wordt georganiseerd in samenwerking met het Oranje Fonds, NOC*NSF, de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle.

Bron: ANP

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook