BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar kijkt naar zonsverduistering

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagmorgen in de haven van Hamburg even gekeken naar het begin van de zonsverduistering. Ze deden dat op een pier langs de gedeeltelijk in mist gehulde rivier de Elbe. Ambassade-medewerkers hadden gezorgd voor speciale eclips-zonnebrillen.

In de haven van Hamburg wordt het koningspaar verteld over de mogelijkheden van LNG voor de maritieme industrie. Vloeibaar natuurlijk gas kan bijvoorbeeld als brandstof worden gebruikt en kan daarmee de emissies in de scheepvaart verminderen. Dat komt ook de luchtkwaliteit in havensteden als Hamburg en Rotterdam ten goede.

Joop en Janine van den Ende ontvangen het koninklijk gezelschap in hun opleidingsinstituut Academy, waar studenten onder meer een zang-en dansoptreden verzorgen en Van der Ende een filmimpressie toont van zijn nieuwe theater aan de Elbe. Het toekomstig openbaar vervoer komt daarna aan bod in een discussie over intelligente mobiliteit in de stad en Projekt Hamburg 2030, waarin wordt toegewerkt naar duurzaam verkeer en nieuwe vormen van openbaar vervoer op zowel water als land.

Voor vertrek naar Nederland wordt het bezoek afgesloten met een lunch in het stadhuis van de Hamburg, dat net als 'buurman' Bremen een zelfstandige Duitse deelstaat is.

Vrijdagavond staat er ook al weer een afspraak voor de koning en koningin in Nederland in de agenda. In het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam wonen ze het afscheidsconcert bij van Mariss Jansons als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Koningin Máxima is beschermvrouwe van het Concertgebouworkest.

Bron: ANP

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!