BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Kroonprins Haakon doet mee aan langlauftocht

Kroonprins Haakon van Noorwegen heeft zaterdag meegedaan aan de Birkebeinerrennet, een langlauftocht over 54 kilometer in de buurt van Lillehammer. De troonopvolger klaarde de zware wedstrijd in 3 uur, 36 minuten en 12 seconden.

Kroonprins Haakon was daar erg tevreden over. Tegen de Noorse omroep NRK had hij voor de start gezegd dat hij hoopte de skitocht binnen de 4 uur te volbrengen. "Ik had niet verwacht dat ik zo snel zou gaan", aldus een duidelijk vermoeide Haakon na zijn finish.

Onderweg genoot de kroonprins van alle toejuichingen. Ook zijn vrouw Mette-Marit stond met zoon Sverre Magnus langs het traject, net als koningin Sonja. "Het was een fantastische tocht", zei de prins na afloop. "Iedereen moedigde me aan. Ik kreeg zelfs een sinaasappel van een toeschouwer." Overigens zorgde ook kroonprinses Mette-Marit ervoor dat het haar man tijdens de zware tocht aan niets ontbrak.

Het was de eerste keer dat Haakon deelnam aan de Birkebeinerrennet. De skitocht werd in 1932 voor het eerst gehouden. De deelnemers moeten 54 kilometer afleggen in de klassieke langlaufstijl. Daarbij dienen ze een rugzak met ruim drie kilo aan inhoud met zich mee te dragen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: