BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Onverwacht voorbestemd

Sinds het overlijden van koning Abdullah van Saudi-Arabië in januari van dit jaar, is koningin Elizabeth II van Groot-Brittannië met haar achtentachtig jaar de oudste regerende monarch. Ze zit inmiddels meer dan zestig jaar op de troon, maar op de dag van haar geboorte had niemand verwacht dat zij ooit koningin zou worden.

Zijden draadje
In 1936 volgt prins Edward zijn vader koning George V op. De nieuwe koning is ongetrouwd, maar wordt vaak in het openbaar gezien met een opvallende dame. Haar naam is Wallis Simpson, een gescheiden vrouw uit Baltimore in de Verenigde Staten aan wie hij zijn hart heeft verloren. De relatie wordt steeds serieuzer maar zijn moeder koningin Mary is het niet eens met de keuze van haar zoon. Het kan namelijk niet zo zijn dat het hoofd van de Anglicaanse Kerk het aanlegt met een gescheiden vrouw.

Problemen
De situatie wordt onhoudbaar als er hordes journalisten bij Wallis in de tuin staan. Vanwege alle hectiek besluit ze naar Frankrijk te vluchten. Intussen moet Edward in Engeland onder druk van de regering Baldwin kiezen tussen het ambt en de liefde van zijn leven. De koning kiest voor Wallis en laat het leven aan het Britse Hof voorgoed achter zich.

Dreiging
Edward VIII wordt opgevolgd door zijn jongere broer prins Albert. Het volk leert hem kennen als loyaal en plichtbewust. In navolging van zijn vader George V neemt Albert de kroontitel George VI aan. Hij wordt op 12 mei 1937 tot koning gekroond. Een prettige tijd is het niet, nog geen jaar later wordt Oostenrijk door Nazi-Duitsland geannexeerd en dreigt er oorlog in Europa.

Tegenpolen
In 1937 vindt er een ontmoeting plaats tussen Edward en Wallis met Adolf Hitler. De Britse regering had het omstreden bezoek afgeraden maar geheel tegen de wil van het kabinet in reisde het paar toch af naar Duitsland. In juni 1939 gaan George en zijn vrouw Elizabeth op reis naar Canada en de Verenigde Staten. De koning van Groot-Brittannië is automatisch ook koning van Canada. In dit overzeese gebied steken in die periode republikeinse geluiden de kop op. De reis is daarom bedoeld om de populariteit van de monarchie te bevorderen in het overzeese deel van het koninkrijk en de Amerikanen om steun te vragen in de strijd tegen het Nazisme.

Krijgshaftigheid
Het koningspaar wordt mateloos populair doordat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffers van Duitse bombardementen op Londen en gewonde militairen bezoeken, maar vooral omdat zij ervoor kiezen Engeland niet te verlaten. Zelfs niet wanneer Buckingham Palace een jaar na het uitbreken van de oorlog meermaals door Duitse bommen wordt getroffen.

Nieuw tijdperk
Door de kwestie van koning Edward gaat de troonopvolging over op het nageslacht van George. Als koning George VI in februari 1952 overlijdt verblijft zijn oudste dochter Elizabeth met haar echtgenoot prins Philip in Kenia. Ze vertrok als prinses en keerde naar Londen terug als vorstin. Ruim zestig jaar na haar aantreden wijst onderzoek uit dat 80 procent van de Britten dankzij Elizabeth voor de monarchie is. Alsof het allemaal was voorbestemd.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: