BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Personeel koningin Elizabeth gaat staken

Het personeel van de Britse koningin Elizabeth in haar woonkasteel Windsor Castle is het zat om 'ontzettend lage lonen' betaald te krijgen en gaat staken. Het is de eerste keer dat personeel in het kasteel het werk neerlegt, meldden Britse media maandag.

Medewerkers in het kasteel beginnen met een jaarsalaris van 14.400 pond (19.700 euro), wat onder het bestaansminimum ligt. Toch worden ze geacht allerlei extra taken uit te voeren, zonder daar meer voor betaald te krijgen. Zo dienen ze ook als rondleiders, tolk of eerstehulpverleners.

De staking is gepland voor eind april. Het gaat om een stiptheidsactie, waarbij het personeel alleen doet waarvoor het betaald krijgt. Volgens hun vakbond zal de actie duidelijke gevolgen hebben voor de bezoekers. "Het is schandalig dat de staf zo slecht betaald krijgt en geacht wordt voor niets werk te doen waardoor de koninklijke familie geld verdient'', zei een woordvoerder van de bond tegen The Telegraph.

Kasteel

Windsor Castle is het oudste nog bewoonde kasteel ter wereld en trekt jaarlijks 1,1 miljoen bezoekers. Dat levert 17 miljoen pond aan inkomsten op, waarmee ook andere kastelen en paleizen worden onderhouden.

De medewerkers die met staking dreigen, horen bij de Royal Collection Trust en worden vooral ingezet als suppoost in de delen van het kasteel waar bezoekers mogen komen. Het gaat dus niet om medewerkers van de koninklijke huishouding, ofwel de lakeien, butlers en schoonmakers die voor Elizabeth en prins Philip zorgen.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: