BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Beatrix niet mee op Koningsdag

Prinses Beatrix is niet aanwezig op de eerste Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht op 27 april. Ook prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven en prinses Mabel zullen niet deelnemen aan de feestelijkheden. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens de presentatie van het programma.

De koning en koningin worden wel vergezeld door de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. Ook prins Constantijn en prinses Laurentien, de zonen van prinses Margriet: Maurits, Bernhard, Floris en echtgenotes Marilène, Annette en Aimée zijn in Dordrecht. Het is nog onzeker of Pieter-Christiaan en Anita erbij zijn.

Programma

De koninklijke familie begint hun bezoek aan Dordrecht op Koningsdag op het Groothoofd, een kade langs het rivierenknooppunt van Oude Maas, de Noord en de Merwede. Ze zullen daar per boot om 11.00 uur arriveren. Daarvandaan gaat het koninklijke paar de stad door langs wat wordt genoemd de 'iconen' van Dordrecht. Het bezoek aan de stad gaat ruim twee uur duren.

In Dordrecht vindt op 27 april de eerste Koningsdag nieuwe stijl plaats. Volgens burgemeester Arno Brok leidde de aankondiging dat de dag in zijn stad zou worden gehouden tot enorm enthousiasme. Er kwamen veel initiatieven los, aldus Brok. "We hebben de dag op een eigentijdse manier vormgegeven met behoud van oude elementen. We kregen alle vrijheid om met een eigen programma te komen, waarbij we geen beperkingen gevoeld of ervaren hebben", zei de burgemeester maandag op een persconferentie.

Op het Groothoofd zullen de koninklijke gasten een 'Grande Parade' bijwonen, een soort vlootschouw. Zo'n vijftig oude en moderne vaartuigen komen langs op het rivierenknooppunt. Vervolgens trekt het gezelschap de stad in voor een tour langs de 'iconen' van Dordrecht, zoals burgemeester Brok het verwoordde.

Boot

In tegenstelling tot de Koninginnedagen uit het verleden wordt niet alleen maar door de stad gewandeld. Het gezelschap verplaatst zich per boot, met elektrisch vervoer en het laatste stuk lopend. Er staan verschillende bezoeken op stapel aan de Dordtse iconen, zoals de Grote Kerk met een presentatie van het jaarlijkse Bach Festival en het Scheffersplein, een horecaplein in hartje binnenstad waar ambachtelijke bedrijven hun producten tonen.

De volgende stop is het Hof van Dordrecht, een historisch museum rond de eerste vrije Statenvergadering in 1572. De koning zal het museum officieel openen. Daarna gaat het naar het laatste punt, het Statenplein waar een manifestatie plaats heeft met als thema 'De Dordtse jeugd is het einde'.

De kosten van deze Koningsdag zijn begroot op 1 miljoen euro, waarvan de gemeente 750.000 euro bijdraagt en de provincie Zuid-Holland 250.000 euro.

Vorig jaar werd voor het eerste een Koningsdag gevierd, na de troonswisseling van 2013. Die had plaats op zaterdag 26 april in Amstelveen en De Rijp, een dag voor de verjaardag van Willem-Alexander. Omdat de verjaardag op zondag was, werd het feest een dag vervroegd.

Het was vorig jaar ook voor het eerst dat de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima erbij waren tijdens het programma.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: