BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Schoolkeuze prinses Amalia blijft nog geheim

De keuze van prinses Amalia (11) voor een middelbare school wordt pas bekendgemaakt na sluiting van de inschrijvingstermijn voor de gekozen school. Dat heeft koning Willem-Alexander woensdag in Kopenhagen gezegd in een gesprek met de Nederlandse pers.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben die afspraak met hun dochter gemaakt om te voorkomen dat er een toeloop komt op de school louter omdat Amalia daar na de zomervakantie naar school gaat.

Helikoptercrash

In het gesprek met de pers liet de koning ook weten dat de helikoptercrash in Mali die de twee Nederlandse bemanningsleden het leven kostte, het koningspaar erg heeft aangegrepen. Ze werden tijdens hun staatsbezoek aan Denemarken overvallen door het nieuws, zei de koning woensdag.

Koning Willem-Alexander vertelde dat hij en zijn vrouw meeleven met de familie, vrienden en bekenden van de Apachevliegers. Hij zei dat hij ook te doen heeft met de overige militairen in het Nederlandse Kamp Castor, voor wie de vredesmissie in Mali doorgaat. De koning bracht in herinnering dat hij er een maand geleden nog op bezoek was en benadrukte het goede werk dat de Nederlanders in het Afrikaanse land verrichten voor de VN-missie Minusma.

Glazen koets

De koning kreeg ook de vraag of hij van plan was de glazen koets dit jaar te gebruiken op de derde dinsdag van september. Dat zou goed passen in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk. De koning vindt dat de koets een goed alternatief als de Gouden Koets om een of ander reden op Prinsjesdag niet kan worden gebruikt. 

Plannen om de in 1826 in Brussel voor koning Willem I gebouwde koets weer voor deze gelegenheid te gebruiken zijn er dus niet. Willem-Alexander heeft de koets maandag na een jarenlange restauratie onthuld in het Louwman museum, waar het pronkstuk van de Koninklijke Stallen tot eind mei is te zien.

De Glazen Koets is lang gebruikt op Prinsjesdag totdat de jongere Gouden Koets aan het begin van de 20e eeuw de hoofdrol bij de opening van het parlement overnam.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook