BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Uitgebreid: ‘Schandalige’ behandeling personeel Windsor Castle

Ze zijn niet aangewezen op de voedselbank en hoeven evenmin onder een brug te slapen, maar om te zeggen dat de medewerkers van Windsor Castle vorstelijk worden betaald – nee. Voor een naar eigen zeggen minimaal jaarsalaris moeten ze ook nog extra klusjes doen. En daar hebben ze geen zin meer in; er zal worden gestaakt.

Windsor Castle, aan de rand van Londen, is het woonkasteel van de Britse koningin, waar ze in de weekends en de vakanties graag verblijft. Het is het oudste nog bewoonde kasteel ter wereld. Toen er in november ’92 brand uitbrak in dit monumentale gebouw, was dat niet alleen een cultuurhistorisch verlies, maar voor Elizabeth ook een persoonlijk drama. Veelzeggend was het beeld van de kleine, verslagen vrouw in een regenjas die machteloos toekeek hoe een deel van haar geliefde kasteel in vlammen opging. De schade was enorm en de restauratie nam vijf jaar in beslag. Maar het had wel iets in gang gezet: om (een deel van) de kosten te kunnen vergoeden werd, voor het eerst in de geschiedenis, een deel van Windsor Castle opengesteld voor het publiek. (En van de weeromstuit deed Buckingham Palace hetzelfde.)

Jaarlijks komen er 1,1 miljoen bezoekers naar het kasteel, en dat levert 17 miljoen pond op. Een mooie bron van inkomsten voor de Windsors, maar het personeel dat nodig is om al die bezoekersstromen in goede banen te leiden, klaagt dat het onevenredig slecht wordt beloond. De medewerkers krijgen een start-jaarsalaris van 14.400 pond, een kleine 20.000 euro.

Eerste hulp

Het betreft geüniformeerde medewerkers zoals men die in ieder museum kan aantreffen: mensen achter de ticketbalie, in de catering of de garderobe, en de suppoosten in de ruimten die open staan voor het publiek. Daarnaast, en daar zit ‘em de kneep,  worden ze geacht ‘vrijwillig’ extra klussen te doen, zoals rondleidingen geven, tolken of eerste hulp verlenen. Laten we eerlijk zijn: het is niet per definitie een straf om in een eeuwenoud kasteel, waar alles historie en traditie ademt, een rondleiding te verzorgen of je talenkennis te benutten. Menigeen zou op zo’n locatie graag als vrijwilliger worden ingezet. En een pleister plakken op een geschaafde knie is ook geen big deal. Maar als je de zoveelste buslading Franse of Japanse toeristen moet gidsen en als je weer moet bijspringen omdat er een bezoekers komen die alleen Spaans spreken, en dat allemaal zonder een cent vergoeding, gaat de lol er wel af.

En dat is precies het punt van de vakbond die zich hier druk over maakt, de Public and Commercial Services Union, die 120 van de 200 personeelsleden bij Windsor vertegenwoordigt. Volgens de PCS was de medewerkers toegezegd dat ze voor deze extra taken zouden worden beloond, maar die belofte kwam de royal family niet na. ‘Schandalig dat de staf geacht wordt gratis te werken voor iets waar de koninklijke familie geld aan verdient’, aldus de algemeen secretaris van de vakbond. ‘Deze medewerkers zijn loyaal aan hun werkgever en beslist gemotiveerd om de bezoekers een koninklijke behandeling te geven.’

Niet verplicht

Er is overigens ook een andere kant aan het verhaal. De Royal Collection Trust, de beheerder van het kasteel, heeft het volgende verklaard: het personeel heeft de mogelijkheid aangeboden gekregen om te worden getraind in het houden van rondleidingen ‘als onderdeel van hun werkdag’. Ook het verlenen van eerste hulp en het inzetten van hun talenkennis zou in dit licht moeten worden gezien. Die rondleidingen en dergelijke zijn ‘geen verplicht onderdeel van hun rol; het is ieders persoonlijke keus of zij hieraan willen meedoen.’ Wie dat pertinent niet wil, hoeft dus geen kunstvoorwerpen te beschermen tegen grijpgrage toeristenhanden of een groep Franse toeristen in hun eigen taal te woord te staan. En verder mogen we de financiële voordelen die niet in de salarissen zijn verdisconteerd ook niet vergeten: een aantrekkelijke pensioenregeling en …een gratis lunch.

Door de gangen rennen

De komende dagen zal de bond zijn leden raadplegen over de actiebereidheid. Als de plannen doorgaan zullen er eind april stiptheidsacties worden gehouden. Het blijft allemaal ongetwijfeld heel keurig: de medewerkers zullen plichtsgetrouw naar het werk komen en doen waarvoor het – zij het karig – worden betaald. Maar de extra klussen waarvoor ze geen vergoeding krijgen, zullen ze nadrukkelijk laten liggen.

Over de gevolgen kunnen we hooguit een beetje speculeren. Volgens de vakbond krijgen de stiptheidsacties ‘a significant impact’ op de diensten aan de bezoekers. Wordt het een gekkenhuis, daar in Windsor? Gaan we beelden zien van hordes toeristen die als idioten door de gangen rennen, selfies maken vanuit een harnas, eeuwenoude wandkleden met een schaar bewerken? Het zal wel loslopen. En mocht iemand over een trapje struikelen en er is onverhoopt geen EHBO’er in de buurt, dan zal de onfortuinlijke bezoeker echt niet aan zijn lot worden overgelaten.

Voor de duidelijkheid: het gaat hier niet over de koninklijke huishouding. Dat deel van de staf van Windsor – de butlers, schoonmakers etc. –horen we overigens niet klagen over de salariëring. Wie heimelijk hoopt dat koningin Elizabeth genoodzaakt is zelf de ontbijtboel op te ruimen, zal moeten worden teleurgesteld. En ze hoeft evenmin de familie op te trommelen om te helpen stofzuigen.

Blauw Bloed AV

 

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: