BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Foto en het Verhaal: A.M. Stobbelaar

Een weekje Duitsland in de herfstvakantie zorgde voor een blijvende bijzondere herinnering! Zomaar op een donderdag besloten mijn man en ik om na 27 jaar weer eens te gaan kijken bij Schloss Berleburg, waar prins Richard zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg woont met zijn vrouw, de Deense prinses Benedikte. Zij is de zus van koningin Margrethe van Denemarken.

Volgens de website van het slot waren er die week geen rondleidingen omdat er op vrijdag een jachtpartij zou plaatsvinden. Het hoofdplein en de tuinen waren wel vrij toegankelijk. Wij wandelden samen met aan paar andere mensen rond in de mooie natuur ter plekke. Zo liepen we ook langs het woongedeelte van de prins en prinses. Toen zag mijn man ineens een dame met grijs haar achter de hoge muur lopen. Wij herkenden direct daarin prinses Benedikte! Ze was te ver weg om een foto te maken en overigens ook snel achter de deur  van haar woongedeelte verdwenen, helaas.... Jammer, maar goed, we zagen haar toch even!! We liepen door naar het hoofdplein, waar wat bedrijvigheid was bij de stallen. Het restaurant was wel open, dus namen we daar iets te drinken. Na een half uurtje liepen we weer naar buiten en keken wat rond op het fraaie plein, waar ik ook wat foto’s maakte. Terwijl ik daar mee bezig was reed er een blauwe Audi het plein op. Die werd zo een 25 meter bij mij vandaan geparkeerd. Tot mijn grote verbazing stapte daar prinses Benedikte uit. Ze liep snel naar een zij-ingang en verdween achter de deur.... weer geen foto dus!!!

Ik stond vervolgens na te denken wat nu te doen  en bedacht dan maar een foto van haar auto te maken om aan het thuisfront te kunnen laten zien! Op het moment dat ik de foto wilde gaan maken, ging de zijdeur van het slot open en kwam de prinses in rap tempo het trapje af!!! Ik stond zo perplex, dat ik even niet wist, wat ik moest doen! Wetend, dat het eigenlijk niet de bedoeling is om zomaar ongevraagd een royal op de foto te zetten in een privésituatie. Bovendien liepen er verder op dat moment geen mensen in de buurt. Ik riep toen maar impulsief op zo’n 20 meter afstand: “mochte ich ein Foto machen?” De prinses gaf een antwoord waarvan ik eigenlijk niets verstond vanwege de afstand en de snelheid waarmee ze sprak. Ik schoot dus nog meer in een stress! Ik ben immers geen beroepsfotograaf noch royalty-journalist! Daar sta je dan: Mag het nu wel of niet??? Ik wachtte af terwijl ze naar haar auto liep. Ze deed de deur open en ging vriendelijk lachend voor mij poseren!!! Ik was haar super dankbaar. Daarna stapte ze snel in en reed plank gas het plein weer af. Voor mij was het een bijzonder moment, dat zich niet snel zal herhalen. De foto heb ik een week later, samen met een foto van mij en mijn man opgestuurd naar de prinses en via haar secretaresse kreeg ik een hartelijk briefje terug! Leuk voor het archief.

A.M. Stobbelaar

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook