BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Geen smartphone voor koningin Margrethe

Denemarken maakt zich op voor een uitgebreide viering van de 75e verjaardag van koningin Margrethe. De gasten zullen op het verlanglijstje van de vorstin vergeefs zoeken naar een smartphone of ander modern gadget.

Koningin Margrethe heeft geen smartphone en wil er ook geen, zo vertelde ze in een interview met de Deense krant Berlingske. "Ik heb het gevoel dat als ik een knop aanraak dat het apparaat van alles doet, behalve datgene dat ik wil", aldus de vorstin.

Op de avond voor haar verjaardag is er in Christiansborg Slot een galadiner. Op donderdag heeft koningin Margrethe een druk programma, met een aubade bij Fredensborg Slot, een huldeblijk bij Amalienborg in Kopenhagen, een rijtoer en ontvangst op het stadhuis en 's avonds weer een galadiner, dan op Fredensborg Slot.

In het vraaggesprek met het dagblad Berlingske vertelde koningin Margrethe ook over haar eerste ontmoeting met haar schoondochter Mary. "Ik wist toen al dat kroonprins Frederik de ware had gevonden". Zelf was ze ook onder de indruk. "Ik hoopte dat het blijvend was en ik denk dat mijn moeder koningin Ingrid het met me eens zou zijn geweest."

Koningin Ingrid, met wie kroonprins Frederik een bijzondere band had, heeft de Australische Mary Donaldson nooit ontmoet. Ze stierf in november 2000, voordat de kroonprins zijn geliefde die hij die zomer tijdens de Olympische Spelen in Sydney had leren kennen, kon voorstellen aan zijn familie.

Koningin Margrethe vertelde in het interview ook over de hechte vriendschap van het Deense kroonprinselijk paar met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "Ze kennen elkaar goed, ze zijn goede vrienden en ik denk dat dat geweldig is. Het is echt waardevol".

"De banden zijn hecht, niet alleen met het Nederlandse paar", aldus de Deense koningin. De bijzondere vriendschap is er ook met kroonprins Haakon van Noorwegen en kroonprinses Victoria van Zweden. "Het is fijn dat de volgende generatie elkaar heeft gevonden. Ze zijn elkaar veel nader dan mijn generatie. Het klikte meteen." Volgens koningin Margrethe kwamen de vriendschappen in haar generatie veel geleidelijker tot stand.

Bron: ANP

 

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook