BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima bij voorjaarsvergadering Wereldbank Groep en IMF in Washington

Koningin Máxima neemt van donderdagmiddag 16 tot en met vrijdag 17 april deel aan de voorjaarsvergadering van de Wereldbank Groep en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington DC. Zij doet dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.

Koningin Máxima neemt vrijdag 17 april deel aan het seminar ‘Universal Financial Access 2020: Towards the Last Mile’. Samen met onder anderen de president Jim Yong Kim van de Wereldbank Groep en secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties neemt zij deel aan een paneldiscussie over de stappen die nodig zijn om in 2020 wereldwijd iedere volwassene toegang te kunnen geven tot financiële diensten. De Wereldbank Groep geeft tijdens dit seminar ook een toelichting op de nieuwste editie van de Global Findex. Dit is een mondiale database met de laatste stand van zaken over de toegang tot financiële diensten in 143 economieën.
 
In 2013 hebben president Jim Yong Kim en koningin Máxima tijdens de jaarvergadering van de Wereldbank Groep (WBG) aangedrongen op versnelling van de invoering van inclusieve financiering en hun ambities uitgesproken voor 2020. Onderzoek van de WBG toont aan dat mensen meer kans hebben op economische ontwikkeling als zij gebruik kunnen maken van een (elektronische) bank- of spaarrekening. Deze vormen de basis voor verdere toegang tot financiële diensten als verzekeringen, pensioenen of leningen. Met name mensen in armoedesituaties, eenmansbedrijven en vrouwen hebben nog altijd zeer beperkte toegang tot het formele financiële circuit.
 
De Global Findex, ‘The Little Data Book on Financial Inclusion’, is een driejaarlijkse uitgave van de Wereldbank Groep. Het geeft inzicht in de mate waarin de bevolking van 143 economieën gebruik maakt van financiële diensten. In haar functie van speciale pleitbezorger van de VN benadrukt koningin Máxima het belang van gedetailleerde, geharmoniseerde en vergelijkbare gegevens. Deze vormen een essentiële basis voor beleidsvorming, de ontwikkeling van innovatieve producten en strategische planning en controle.
 
Naast deelname aan het seminar heeft koningin Máxima ook diverse gesprekken met regeringsvertegenwoordigers, gouverneurs van Centrale Banken en toezichthouders uit verschillende landen.
 
Koningin Máxima is in september 2009 benoemd tot speciale pleitbezorger van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Zij adviseert in deze functie de secretaris-generaal over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. Sinds juni 2011 is koningin Máxima erevoorzitter van het G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ (GPFI).

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers:

Het laatste nieuws in je mailbox!

Schrijf je in en ontvang elke vrijdag de nieuwsbrief van Blauw Bloed!

Lees ook