BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koninklijke familie viert Koningsdag in Dordrecht

Koning Willem-Alexander en zijn familie hebben maandagochtend voet aan wal gezet in Dordrecht. Hier vieren zij de eerste Koningsdag nieuwe stijl. De koninklijke gasten arriveerden per waterbus op het Groothoofd, waar het bezoek begint met een 'grande parade' op het water van oude en nieuwe vaartuigen.

Vervolgens krijgt het gezelschap een twee uur durende toer langs de 'iconen' van Dordrecht. Ze doen dat niet zoals voorgaande jaren alleen te voet, maar ook per boot en met elektrisch vervoer. Zo brengen ze een bezoek aan de Grote Kerk, waar optredens zijn van het jaarlijkse Bach Festival en nemen ze aansluitend een kijkje op het Scheffersplein. Hier tonen ondernemers uit de binnenstad hun lokale producten vanuit drie huizen die zijn ingericht als salon, keuken en eetkamer.

Op het Hof van Dordrecht opent de koning een historisch museum rond de eerste Vrije Statenvergadering in 1572. De rondleiding eindigt op het Statenplein voor een grote feestelijke afsluiting onder de noemer 'De Dordtse jeugd is het einde'.

Gezelschap
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn dit jaar in een ander gezelschap dan voorgaande jaren. Zo is prinses Beatrix er niet bij, evenals prinses Mabel, prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven. Prins Floris en prinses Aimée ontbreken maandag vanwege het overlijden van de vader van Aimée.

De drie dochters van het koningspaar Amalia, Alexia en Ariane, prins Constantijn en zijn vrouw Laurentien en de zonen van prinses Margriet: Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en hun echtgenotes Marilène, Annette, en Anita wonen het bezoek wel bij.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: