BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Charles en prinses Harry bij herdenking Gallipoli

Australië en Nieuw-Zeeland herdachten zaterdag 25 april de meer dan 11.000 militairen die zij hebben verloren in de Slag om het schiereiland Gallipoli in het toenmalige Ottomaanse Rijk. Ook prins Charles en prins Harry bij de herdenking aanwezig.

Prins Charles en prins Harry bij herdenking Gallipoli

Het was zaterdag precies honderd jaar geleden dat manschappen van het Australische en Nieuw-Zeelandse Korps (Anzacs) landden op het schiereiland, dat in het huidige Turkije ligt. Sindsdien is 25 april Anzac Day.

Duizenden Australiërs en Nieuw-Zeelanders waren volgens de BBC naar Gallipoli gereisd om de herdenking bij te wonen. Het doel van de Britten, Fransen en hun bondgenoten was om de Ottomaanse hoofdstad Istanbul te veroveren en een zeeroute voor bondgenoot Rusland veilig te stellen. De slag, die tot 9 januari 1916 duurde, liep uit op een grote nederlaag voor de geallieerden. De strijd kostte ongeveer 131.000 militairen het leven: 86.000 Turken en 45.000 geallieerden.

De herdenking begon voor zonsopkomst met een uitvoering van een Aboriginal didgeridoospeler uit Australië en zangers van de Maori's, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland. Prins Charles las teksten voor die twee hoge militairen tijdens de slag hebben geschreven.

Ook in Australië en Nieuw-Zeeland waren er diverse herdenkingen. In de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington woonden meer dan 20.000 mensen een plechtigheid bij. Later op de dag legden koningin Elizabeth, prins Philip en hun kleinzoon prins William een krans bij het monument voor de slag in Whitehall, het regeringscentrum in Londen.

Bron: ANP