BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prinses Beatrix opent tentoonstelling ‘Guera na Kòrsou?!’ op Curaçao

Prinses Beatrix opent zaterdagochtend 2 mei de tentoonstelling ‘Guera na Kòrsou?!; War in Curaçao 1940-1945’ in het Curaçaosch Museum in Willemstad. De tentoonstelling over de rol van het Caribisch eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog is samengesteld in het kader van de zeventigjarige herdenking van het einde van de oorlog.

‘Guera na Kòrsou?!’ toont diverse objecten en beelden over Curaçao in de Tweede Wereldoorlog. Het betreft een levende tentoonstelling, waar steeds nieuwe informatie en objecten aan worden toegevoegd. Naast een fysieke expositie is er vanaf eind april 2015 ook een permanente virtuele expositie ingericht op www.gueranakorsou.com. In samenwerking met diverse partijen op het eiland worden ook films en lezingen georganiseerd en is er een speciale tour langs plekken die tijdens de oorlog van historisch belang waren.
 
De tentoonstelling is een initiatief van een aantal ouders van studenten van de International School of Curaçao. De studiereis ‘Journey to Krakow’ met als thema de Tweede Wereldoorlog was de aanleiding voor de expositie. Doel is de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog op Curaçao levend te houden. Ook willen zij de bewustwording onder de bevolking vergroten en de kennisoverdracht tussen generaties bevorderen. Prinses Beatrix spreekt tijdens de opening met studenten van de International School.
 
‘Guera na Kòrsou?!’ is opgezet in samenwerking met het Nationaal Archief, het National Archaeological Anthropological Memory Management (NAAM) en de Foundation Battle Station Blaauw, Force Curaçao 1942. Tijdens de verdediging van Curaçao in de Tweede Wereldoorlog zijn ongeveer honderdvijftig Antillianen omgekomen. Het eiland werd met name verdedigd vanwege de olie, die de Curaçaose raffinaderij produceerde.

Bron: RVD

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: