BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Bewaking op scherp voor bezoek prins Charles

De veiligheidsdiensten van Ierland en Noord-Ierland hebben hun activiteiten opgeschroefd in verband met het dinsdag beginnende bezoek van prins Charles en zijn echtgenote Camilla. Het paar brengt aan elke kant van de Ierse grens twee dagen door. Voor Charles is het zijn derde officiële bezoek aan de Republiek, voor Camilla het eerste.

De autoriteiten zijn bedacht op terroristische acties die direct zijn gericht op de Britse troonopvolger, of die zo zijn getimed dat ze vanwege zijn bezoek maximale aandacht zullen trekken. "Er is een ijzeren ring om de prins gelegd”, aldus de Ierse politie. De visite zelf is niet echt omstreden. Sinn Fein-leider Gerry Adams heeft het bezoek verwelkomd. "Het kan bijdragen aan de verzoening tussen de strijdende partijen.”

Charles en Camilla reizen eerst naar Galway aan de Ierse westkust. Daar wordt onder meer een bezoek gebracht aan de NUIG-universiteit en staat een diner in Lough Cutra Castle met de Ierse president Michael O'Higgens en zijn vrouw Sabina op het programma. De tweede dag wordt doorgebracht in het graafschap Sligo, niet ver van de grens met Noord-Ierland. Charles bezoekt dan ook Mullaghmore waar de IRA in 1979 zijn oud-oom Lord Mountbatten opblies.

"Heel bijzonder”, aldus de Ierse oud-president Mary McAleese die in 2011 gastvrouw was van Charles' moeder koningin Elizabeth die toen een historisch eerste staatsbezoek bracht aan Ierland. Charles en Camilla wonen in de St Columba's kerk in Drumcliffe een vredes- en verzoeningsdienst bij alvorens de grens over steken voor een vervolg van hun rondreis op donderdag en vrijdag in Noord-Ierland.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: