BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Erfgroothertog Guillaume en Stéphanie bij Biennale

Erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stéphanie van Luxemburg zijn in Venetië waar ze woensdag het Luxemburgse paviljoen bij de 56e Biennale van Venetië hebben ingewijd.

De Luxemburgse bijdrage is gehuisvest in Ca' Del Duca en wordt gepresenteerd onder de titel 'Paradiso Lussemburgo' - het paradijs Luxemburg.

De artiest Filip Markiewicz en de kunstcriticus Paul Ardenne zijn eerder dit jaar gevraagd de Luxemburgse inzending te verzorgen en vorm te geven. Markiewicz wil het groothertogdom in Europese en mondiale context presenteren als een soort miniatuur van beide, met al zijn nationaliteiten en mix van culturen.

Het erfgroothertogelijk paar keert na de opening van het paviljoen weer terug naar Luxemburg waar op 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Op 10 mei is het paar in Oostenrijk voor de herdenking van de 70e verjaardag van de bevrijding van het naziconcentratiekamp Mauthausen.

Prinses Mette-Marit

De Noorse kroonprinses Mette-Marit heeft dinsdag in Venetië de Noorse bijdrage aan de Biennale geopend. Ze deed dat in het Scandinavische paviljoen, waar Noorwegen, Zweden en Finland om beurten of gezamenlijk de Noord-Europese bijdrage aan het kunstevenement presenteren. Dit jaar heeft Noorwegen de inzending voor het eerst alleen verzorgd.

Kroonprinses Mette-Marit kreeg voor de opening van de multimediale presentatie van de in Noorwegen wonende Amerikaanse geluidsartieste Camille Norment een rondleiding door het paviljoen en de tentoonstelling, die de naam 'Rapture' draagt.

Het project verkent de relatie tussen geluid, lichaam en geest. "Het dompelt de bezoeker in een multizintuiglijke ervaring”, aldus Mette-Marit in haar openingstoespraak.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: