BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Geen vervolging voor 'Fuck de koning'

Activist Abulkasim Al-Jaberi wordt niet meer vervolgd omdat hij tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis'' heeft gezegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt.

Het OM heeft besloten de zaak te seponeren, omdat de uitlatingen niet strafbaar zijn. Jaberi heeft zijn uitspraken gedaan "binnen de context van het publieke debat'', aldus het OM.

Jaberi was opgepakt tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam op 16 november. Hij demonstreerde daar tegen Zwarte Piet en slavernij. Het OM had hem een boete van 500 euro gegeven, maar Jaberi verzette zich daartegen. Daarom maakte justitie een paar weken geleden bekend dat hij voor de rechter zou moeten komen. Dat leidde tot veel ophef. Het OM besloot de vervolging te heroverwegen.

Jaberi zou worden vervolgd voor majesteitsschennis. Daar staat maximaal vijf jaar gevangenisstraf op, of een boete tot 20.250 euro.

Bron: ANP