BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje 2015 uit

Koningin Máxima heeft donderdag in Paleis Noordeinde de Appeltjes van Oranje uitgereikt.

Het grootste Appeltje ging naar Stichting Voedselfocus Amersfoort dat met Voedselbank Plus aan ruim 1100 mensen met een minimaal inkomen niet alleen voedselpakketten geeft, maar ook verdere ondersteuning. "U bent meer dan een Voedselbank. U kijkt naar de complete mens en kijkt naar oplossingen op lange termijn", loofde koningin Máxima het nu tien jaar bestaande initiatief.

De twee andere Appeltjes waren voor Fundashon Krusada uit Bonaire en stichting New Dutch Connections uit Utrecht. Krusada, dat vorige maand het koningspaar op bezoek kreeg, helpt Bonairianen die door verslaving of criminaliteit niet aan de slag kunnen. Zo kunnen ze aan het werk in een werkplaats of in de kassen van de stichting. "Ik heb de groente geproefd. Verrukkelijk", aldus de koningin. New Dutch Connections zet zich met het programma 'Ondernemen in je eigen toekomst' in voor jonge asielzoekers in asielzoekerscentra. Die worden geholpen hun talenten te ontwikkelen en te werken aan hun toekomst, of die nu in Nederland is of niet.

De prijzen werden voor de dertiende keer toegekend. Koning Willem-Alexander en prinses Beatrix waren ook bij de bijeenkomst aanwezig. Koningin Máxima bedankte haar schoonmoeder Beatrix extra voor haar aanwezigheid en haar betrokkenheid bij het Oranjefonds. De komst van prinses Beatrix was niet aangekondigd, maar ze was zoals in voorgaande jaren gebruikelijk weer present. Alleen vorig jaar moest de prinses verstek laten gaan omdat ze op Sint Maarten het Koninkrijks jeugdparlement bezocht.

Koningin Máxima, die met koning Willem-Alexander het beschermpaar van het Oranje Fonds vormt, sprak ook over de trots en nauwe betrokkenheid van haarzelf en haar man. "We hebben vorig jaar 15 projecten bezocht, van Doodstil in Groningen tot Groesbeek", aldus de koningin bij de prijsuitreiking. "Het is de dertiende keer, maar we zullen laten zien dat dertien geen ongeluksgetal is."

Bron: ANP