BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningin Máxima viert 44e verjaardag

Koningin Máxima viert zondag haar 44e verjaardag in huiselijke kring. De koningin is maandag in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht aanwezig bij een oratie. Die dag mag voor haar de vlag uit, want omdat haar verjaardag op zondag valt, wordt er volgens de vlaginstructie pas op maandag gevlagd.

Het koninklijk gezin is net terug van een vakantie die hen na Bevrijdingsdag richting Amerika voerde. Over ongeveer een week gaat het koningspaar weer die kant uit voor een staatsbezoek aan Canada en een officieel bezoek aan de Verenigde Staten.

Voor het echter zover is, heeft koningin Máxima komende week in eigen land een hele rits publieke optredens, waaronder een streekbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen dinsdag en de uitreiking van de Appeltjes van Oranje donderdag. Dat is een evenement waar koningin Máxima altijd zeer naar uitkijkt. Dit keer heeft ze zich extra goed voorbereid.

Zo heeft ze samen met Willem-Alexander al een kijkje genomen bij prijswinnaar Krusada op Bonaire. Uniek, want de stichting die weg biedt naar persoonlijk en sociaaleconomisch herstel na bijvoorbeeld detentie of verslaving was daarmee de eerste winnaar die zowel de koning als koningin op bezoek kreeg.

Koningin Máxima ging vorige maand ook naar een andere winnaar, Steunstichting Voedsel Focus Amersfoort. In voorgaande jaren werden de ontvangers van de Appeltjes - de jaarlijks prijs van het Oranjefonds - meestal pas na de prijsuitreiking bezocht, maar door eerder te gaan kan de koningin haar toespraak met meer kennis van zaken toespitsen op de bekroonde initiatieven.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: