BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar begint staatsbezoek aan Canada

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vliegen woensdagmorgen (plaatselijke tijd) van St John's in de Canadese provincie Newfoundland & Labrador naar Ottawa, de federale hoofdstad op de grens van Québec en Ontario.

Daar wordt het koningspaar met groot ceremonieel verwelkomd bij Rideau Hall, de residentie van de gouverneur-generaal David Johnston en zijn vrouw Sharon. Met de begroeting gaat ook het driedaags staatsbezoek aan Canada officieel van start.

Rideau Hall is eigenlijk de residentie van koningin Elizabeth, die ook staatshoofd is van Canada. De gouverneur-generaal is haar vertegenwoordiger in Canada, en hij brengt ook namens het Noord-Amerikaanse land staatsbezoeken en ontvangt buitenlandse gasten. Zo ontving de toenmalige gouverneur-generaal Michaëlle Jean in 2010 prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven op Rideau Hall toen zij een officieel bezoek brachten aan Margriets geboorteland.

Het is gebruik dat hoge gasten in de uitgestrekte tuin van Rideau Hall een boom planten. Ook koning Willem-Alexander zal dat na de ontvangst ook doen in de zogenoemde 'Royal grove'. In de tuin staan al bomen van zijn moeder koningin Beatrix, oma koningin Juliana en tante prinses Margriet.

Van Rideau Hall gaat het gezelschap vervolgens onder meer naar het Canadese parlement en het Nationaal Oorlogsmonument. Woensdagavond keert het koningspaar terug naar Rideau Hall voor het staatsbanket.

De oorlogstijd komt aan de orde bij een kranslegging bij het Nationaal Oorlogsmonument en een ontmoeting met een handvol veteranen. Het staatsbezoek is mede bedoeld om Canada bij de 70ste verjaardag van de bevrijding te bedanken voor de inzet en opoffering ten bate van Nederland.

Het koningspaar arriveerde dinsdagmiddag al in St. John's in Newfoundland & Labrador. Daar vond een korte ontmoeting plaats met de provinciale premier en luitenant-gouverneur. Willem-Alexander vertelde na aankomst dat hij ijsbergen had gezien voor de kust en dat hij in 1986 voor het eerst in St. John's was geweest, tijdens zijn diensttijd bij de Koninklijke Marine.

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: