BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar feest mee op Bonaire

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben zich donderdagmiddag (plaatselijke tijd) in het dorp Rincon op Bonaire vol overgave in de dansende en swingende mensenmenigte gestort. Dat gebeurde tijdens de Simandan, de oogstoptocht op de 'Dia di Rincon', het tot nationale feestdag uitgegroeide festijn van de geboorteplaats van de cultuur van het Caribische eiland.

Het koningspaar had eerder laten weten op Koningsdag 'aanraakbaar' te willen blijven. Contact met publiek was belangrijk. Dat lukte afgelopen maandag in Dordrecht in het over drie uur uitgesmeerde programma ten dele. In Rincon beleefden de koning en koningin de overtreffende trap van 'aanraakbaarheid'.

Willem-Alexander en Máxima mengden zich tussen de dansers en danseressen in de parade en gingen letterlijk achter de dreunende muziek aan. Máxima had er zelfs speciaal 'arpagata' voor aangetrokken, de traditionele dansschoenen voor de optocht. Echt veel ruimte om te dansen was er niet, zo erg drong het publiek zich op om een glimp op te vangen van het stel. "Uniek", aldus gezaghebber Edison Rijna, die er bij zijn aanstelling vorig jaar van droomde de koning binnen een jaar te gast te hebben op zijn eiland.

30 april Koninginnedag

Koning Willem-Alexander zei tijdens een toespraakje dat het 'op de een of andere manier' nooit mogelijk was om op 30 april naar Rincon te komen. "We hebben er heel veel over gehoord en zijn blij er nu bij te kunnen zijn", aldus Willem-Alexander. "Het is meer dan de moeite waard om hier te komen."

"Het was mijn droom dat u een keer hier zou komen", aldus Francisco 'Bubuchi' Janga, voorzitter van het organisatiecomité. Zijn vader begon het feest 27 jaar geleden, op (toen nog) Koninginnedag. De verandering van datum waarop Koningsdag wordt gevierd, heeft het dorp voor een dilemma geplaatst. Rincon wil vasthouden aan 30 april, maar dat is niet langer een vrije dag. "We hopen op medewerking van minister Plaskerk om dat goed te regelen", zei gedeputeerde Benito Dirks. Bonaire had het namelijk nog niet voor elkaar gekregen 'Dia di Rincon' tot vrije dag te maken

Aangepaste kleding

Koning Willem-Alexander had zich voor zijn bezoek aan Rincon op Bonaire aangepast aan de plaatselijke kledinggebruiken. Geen pak of overhemd voor de koning, maar een 'wayabera'.

Dat is een katoenen hemd dat over de broek gedragen kan worden en dat in de regio, bijvoorbeeld in Venezuela, zeer gebruikelijk is. Parlementsleden op Bonaire kunnen ervoor kiezen een 'wayabera' te dragen in plaats van een kostuum.

Ook de gezaghebber van Bonaire, Edision Rijna, had zo'n hemd aan. De eveneens in Rincon aanwezige minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plaskerk koos donderdagmorgen voor een gewoon overhemd.

Optocht

Na het bekijken van de optocht, de Simandan, sloot het koningspaar aan in de stoet en liepen zo een 250 meter mee. De deelname aan de feestelijke rondgang vormde de afsluiting van hun bezoek aan Rincon, waar het paar al om 9 uur donderdagochtend aankwam. De route hadden ze overigens eerder op de dag ook al afgelegd, maar toen in een tuk-tuk.

De Simandan is een parade die verbonden is met het oogstfeest, met oogstmuziek en dans en gebruik van originele muziekinstrumenten. Aan de optocht nemen kinderen en volwassen deel in lokale klederdracht.

Willem-Alexander, die met Máxima donderdagavond (plaatselijke tijd) doorvloog naar Aruba, wil heel nadrukkelijk koning zijn voor alle inwoners van het uit vier landen bestaande koninkrijk. Vandaar dat hij anderhalf jaar na zijn kennismakingsbezoeken aan de zes Caribische eilanden al weer terug was voor een bliksembezoek.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: