BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar naar herdenking Waterloo

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op 18 juni in België voor de herdenking van de tweehonderdste verjaardag van de Slag bij Waterloo. Dat is dinsdag van Belgische kant bekendgemaakt. Ook het Belgische koningspaar en de Luxemburgse groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa zijn aanwezig bij de plechtigheid rond het monument de Leeuw van Waterloo.

Bij de slag om Waterloo op 17 en 18 juni 1815 werd de Franse keizer Napoleon Bonaparte definitief verslagen. Willem-Alexanders verre voorvader, de latere koning Willem II, speelde een belangrijke rol bij de gevechten waarbij strijdkrachten uit onder meer Nederland, Groot-Brittannië en de toenmalige Duitse vorstendommen het opnamen tegen de uit ballingschap op Elba teruggekeerde Napoleon.

De Britten houden op 18 juni een eigen herdenking in St Paul's in Londen, waar leden van de eigen koninklijke familie bij zijn. De Britse hertog van Wellington speelde een hoofdrol bij het verslaan van Napoleon.

Koning Willem-Alexander had als verre nazaat van de Nederlandse 'held van Waterloo' de keuze waar hij dit jaar dit heroïsche en bloedige gevecht zou herdenken. Dat kon in Waterloo op het voormalige slagveld, of bijvoorbeeld in Londen in St Paul's Cathedral met onder anderen de nazaten van de hertog van Wellington, de echte held van Waterloo.

In het jaar dat ook de 200e verjaardag van de stichting van het koninkrijk wordt gevierd, lag de keuze van koning Willem-Alexander voor Waterloo zelf echter voor de hand. De grootmachten hadden in 1815 al bedacht dat de noordelijke en zuidelijke Nederlanden in één koninkrijk onder Willem I zouden worden verenigd.

Soestdijk

Willems oudste zoon Guillot (later Willem II) vocht dapper mee om Napoleon, net ontsnapt aan zijn in 1814 opgelegde ballingschap op Elba, tegen te houden. Op paleis Soestdijk wordt in de Waterloozaal nog altijd herinnerd aan die bijdrage van de toenmalige prins van Oranje.

Nederland heeft Waterloodag ook lang als nationale feestdag gehad, al viel de veteranen van deze slag waarbij tienduizenden soldaten het leven verloren, pas heel laat erkenning ten deel. Koninginnedag nam eind 19e eeuw de plaats van Waterloodag als feestdag over.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: