BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Koningspaar opent Sluiskiltunnel

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben dinsdagmiddag aan het slot van hun streekbezoek aan Zeeuws-Vlaanderen de Sluiskiltunnel geopend. Dat deden zij in de zuidelijke tunnelbuis waar speciaal voor de feestelijke plechtigheid een soort theater was gebouwd, terwijl de andere buis dienst deed als partycentrum. Het koningspaar verbond in een zandkunstwerk twee buizen symbolisch met elkaar, waarmee de opening een feit was.

De tunnel is in vijf jaar aangelegd, binnen de afgesproken tijd en binnen het budget. "Deze tunnel moest er komen", aldus oud-minister van Verkeer en oud-commissaris van de Koningin Karla Peijs, die in beide functies een belangrijke rol speelde bij de plannenmakerij. "Ik ben een tevreden mens", zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur).

Belofte

Karla Peijs straalde dinsdagmiddag na de officiële opening van de Sluiskiltunnel door koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Als commissaris van de Koningin in Zeeland deed zij zeven jaar geleden een boude uitspraak. Aan het slot van het streekbezoek van toen nog koningin Beatrix aan Zeeuws-Vlaanderen in oktober 2008 voorspelde Peijs dat bij een volgend streekbezoek de Sluiskiltunnel een feit zou zijn. Ze kreeg gelijk.

Koningin Beatrix keek in 2008 nog wat sceptisch toen Peijs haar uitspraak deed. "Ja, ze dacht natuurlijk: kom daar maar eens om in Nederland", wist ook Peijs, die de eerste tunnelplannen in 2005 voorbij zag komen toen ze nog minister van Verkeer en Waterstaat was. "Maar het is er van gekomen", aldus een tevreden Peijs.

De tunnel was hard nodig, zo leerde ze zelf toen het eerste verzoek binnenkwam. "Ik antwoordde eerst: jullie hebben al een tunnel, de Westerscheldetunnel uit 2003. Maar het verkeer dat daardoor was geholpen, liep vast op de altijd maar openstaande brug over het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Toen ben ik aan het werk gegaan." De tunnel, onderdeel van de N62, ontlast het verkeer van Terneuzen naar Antwerpen. Dat had altijd veel last van de openstaande brug over het kanaal van Gent naar Terneuzen. Daarmee is de ook economisch belangrijke verbinding tussen Zuid-Beveland en Vlaanderen verbeterd.

Interessante regio

De opening paste bij het thema 'Waar ligt de grens?' van het streekbezoek aan het zuidelijkste deel van Zeeland. Het koningspaar liet zich in de gemeenten Hulst, Sluis en Terneuzen uitgebreid informeren over de rol die de grens met België speelt voor Zeeuws-Vlaanderen.

Zo ging het over grensoverschrijdend wonen, werken, en recreëren en de uitdagingen, voordelen en problemen die daarmee gepaard gaan zoals niet aansluitend openbaar vervoer of schooldiploma's die tot voor kort niet over en weer werden erkend. "Het is een interessante regio", aldus Willem-Alexander die veel mogelijkheden zag voor het gebied, dat echter kampt met een teruglopende bevolking terwijl er toch voldoende werk is.

 

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: