BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Noorse royals uren in kou voor optocht

De Noorse koninklijke familie heeft zondagmorgen moeten afzien op het balkon van het Koninklijk Paleis. In het koude en grijze Oslo trokken tienduizenden kinderen in een bonte stoet aan het koningspaar en het kroonprinselijk gezin voorbij ter gelegenheid van de nationale feestdag.

Het defilé nam enkele uren in beslag. Op 17 mei viert Noorwegen dat in 1814 de eigen grondwet tot stand kwam. De zogenoemde 'barnetoget', de kinderoptocht, maakt al sinds 1906 vast onderdeel uit van de festiviteiten. Prinses Ingrid Alexandra (11) die met haar broertje prins Sverre Magnus (9) een deel van het schier eindeloze defilé bijwoonden, is al de vijfde generatie van de koninklijke familie die aan deze traditie deelneemt.

Tegenwoordig steken de schoolkinderen van Oslo en hun docenten zich in hun beste kleren of klederdracht om rijkelijk voorzien van Noorse vlaggen en vlaggetjes onder begeleiding van tientallen muziekkorpsen aan de koninklijke familie - koning en kroonprins met hoge hoed - voorbij te trekken.

Kroonprins Haakon heeft er met zijn gezin dan al een miniversie van de optocht opzitten, want de dag begint in zijn woonplaats Asker waar de plaatselijke jeugd in een eigen stoet voorbijkomt.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: