BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Prins Ali en Blatter strijden om macht FIFA

Sepp Blatter en zijn enige overgebleven uitdager prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië strijden vrijdag op het 65e congres van de FIFA in Zürich om het leiderschap van de wereldvoetbalbond.

De huidige preses uit Zwitserland lijkt favoriet voor een vijfde termijn, al heeft zijn organisatie veel imagoschade opgelopen.

Volgens de FBI hebben negen FIFA-leden zich sinds de jaren negentig voor meer dan 145 miljoen euro verrijkt. Zeven van hen werden woensdag op last van de Amerikaanse geheime dienst gearresteerd. Tegelijkertijd startte de Zwitserse justitie een onderzoek naar de toewijzing van de komende WK's.

De vraag is of veel van de 209 stemgerechtigde bonden anders over Blatter zijn gaan denken. Vooralsnog hebben vooral Europese landen aangedrongen op zijn vertrek. Volgens KNVB-preses Michael van Praag kan prins Ali buiten Europa inmiddels rekenen op de steun van meer dan zestig bonden. Als dat werkelijk zo is, dan zou hem dat kansrijk maken voor een meerderheid van 105 stemmen.

Het congres gaat om half tien van start. De verkiezingen staan laat op het programma.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: