BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Staatsbezoek aan Canada dag 2

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben donderdagmorgen (plaatselijke tijd) in het Canadese Waterloo de uitreiking bijgewoond van de eerste zes zogenoemde 'Liberation scholarships'.

De studenten kunnen drie tot twaalf maanden in Nederland komen studeren. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) reikte de studiebeurzen uit en minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) presenteerde het programma.

De zes vormen de voorhoede van in totaal 70 Canadese studenten die in de periode 2015-2017 naar Nederland kunnen komen. Met de 'bevrijdingsbeurs' wil Nederland zijn dankbaarheid tonen voor het Canadese aandeel in de bevrijding 70 jaar geleden. "De banden die zijn gesmeed in oorlog, bloeien in vredestijd", aldus rector Ferdin Hamdullahpur van de Universiteit van Waterloo, waar de presentatie plaatsvond.

Kleindochter

Bij de eerste ontvangers van een beurs was Terran Shaver. Zij werd bij de feestelijke bijeenkomst vergezeld door haar grootvader kolonel Donald Shaver die als tankcommandant een rol speelde bij de bevrijding van Friesland en Groningen. "Geweldig dat uw kleindochter nu naar Nederland kan gaan", aldus minister Koenders. Terran was van plan de plaatsen te bezoeken waar haar opa over had verteld, zei tegen minister Bussemaker.

De studenten gingen met het koningspaar op de foto en werden door koning en koningin persoonlijk gefeliciteerd.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn in drie weken tijd twee keer in Waterloo. Volgende maand zijn ze in België bij de herdenking van de slag die precies tweehonderd jaar geleden een definitief einde maakte aan de pogingen van de Franse keizer Napoleon Bonaparte om Europa in zijn greep te krijgen. Donderdag was het koningspaar tijdens het staatsbezoek aan Canada dus in de gelijknamige Canadese universiteitsstad ten zuiden van Toronto.

Daar was ook de uitgebreide onderwijsmissie neergestreken die onder aanvoering van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) de samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en innovatie met Canada verder wil versterken en uitbreiden. Daarover praten tal van Nederlandse en Canadese kennisinstellingen deze week in de schaduw van het staatsbezoek, zoals tegelijkertijd ook een handelsmissie onder leiding van minister Lilianne Ploumen de economische betrekkingen wil verstevigen.

Het koningspaar besteedt aan beide missies aandacht. In Waterloo keken ze toe hoe TU Delft en de plaatselijke universiteit verdere samenwerking in een overeenkomst vastlegden en hoe Eindhoven als 'brainport' gaat samenwerken met de regio rond Waterloo. Daarna was er een bezoek aan een quantum laboratium, het terrein waarop de universiteit van Waterloo met Delft de handen ineen wil slaan.

Omkleden

Koningin Máxima moest donderdagavond (plaatselijke tijd) praktische zaken even voor laten gaan op het volle programma van het staatsbezoek aan Canada. De koningin piepte er aan het slot van een bijeenkomst over diplomatiek hacken tussenuit om zich te kunnen voorbereiden op de feestelijke avond die het koningspaar aanbiedt aan de gouverneur-generaal van Canada, David Johnston.

Dat Máxima besloot om af te haken was omdat het koninklijk gezelschap door oponthoud in Beamsville in het zuiden van Ontario met vertraging terugkeerde in Ottawa voor de twee laatste programma-onderdelen in de Canadese hoofdstad. Er zat met het concert in het vooruitzicht geen rek in het strakke schema. De rondgang rond de presentatie van de hackers kon worden ingekort, maar de geplande prijsuitreiking voor het team met de beste hack plannen moest wel doorgang vinden.

Koning Willem-Alexander bleef daardoor wat langer dan in het programma aangegeven. Hij vond de bijeenkomst 'bijzonder interessant' zo vertelde hij na korte gesprekken met diplomaten, journalisten, studenten en IT-specialisten die twee dagen beraadslaagden over innovatieve oplossingen voor conflicten, zoals in Syrië en Oekraïne. De plannenmakerij gebeurde onder de noemer Diplohack, waarbij de deelnemers een probleem moesten 'hacken'.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), die de winnaar bekend mocht maken, toonde zich enthousiast. Moderne technologie en media, zoals apps en Skype spelen in het diplomatieke verkeer een steeds belangrijker rol, ook voor hem als minister. Via Skype kan hij buiten officiële kanalen om met mensen praten, in Syrië bijvoorbeeld, vertelde hij. Koenders zou ook een vervolg geven aan de gepresenteerde hack-plannen beloofde hij.

Contraprestatie

Aan het einde van de middag ging het gezelschap terug naar Ottawa, waar de Canadese gastheer gouverneur-generaal David Johnston een concert krijgt aangeboden. Met het aanbieden van het concert hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdagavond (plaatselijke tijd) David Johnston bedankt voor zijn gastvrijheid tijdens het Nederlandse staatsbezoek. De voorstelling vond plaats in het Museum voor Geschiedenis. Dat staat even buiten Ottawa, in Gatineau in de Franstalige provincie Québec.

Voor de zogenoemde 'contraprestatie' was Holland Baroque Society uitgenodigd dat samen met jazztrompettist Eric Vloeimans optrad. Daarnaast zorgden harpiste Gwyneth Wentink, elektronicaspecialist Wouter Snoei en videokunstenaar Arnout Hulskamp met fragmenten uit Canto Ostinato voor een bijzondere muzikale voorstelling waarin verschillende stijlen werden afgewisseld.

Na afloop onderhielden het koningspaar en de Canadese gouverneur-generaal en zijn echtgenote Sharon zich kort met de musici, waarna in de Marius Barbeau Lobby van het markante museum nog een receptie volgde. Willem-Alexander en Máxima namen daar ook afscheid van Johnston die ze vrijdag op de laatste dag van het staatsbezoek niet meer tegenkomen.

De contraprestatie is het bedankje dat bij staatsbezoeken aan de gastheer wordt aangeboden als tegenhanger van het staatsbanket. Vroeger was het gebruikelijk om zelf ook een diner aan te bieden, maar koningin Beatrix is daar van af gestapt. Twee avonden achtereen met dezelfde mensen eten, vond ze niet interessant. Een culturele voorstelling daarentegen bood meer mogelijkheden tot het leggen van zinvolle contacten én om iets te laten zien van de Nederlandse kunstwereld. Willem-Alexander heeft het gebruik van zijn moeder in afgeslankte vorm overgenomen.