BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--play Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Staatsbezoek aan Canada dag 3

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kwamen vrijdag op de laatste dag van hun staatsbezoek aan Canada aan in Toronto. Daar werd in de ochtend eerst een officieel getint programma afgewerkt.

Het paar voerde gesprekken met onder anderen luitenant-gouverneur Elizabeth Dowdeswell en de Nederlands sprekende premier Kathleen Wynne in het parlementsgebouw van de volkrijkste Canadese provincie.

Voor het gebouw hadden zich enkele tientallen Nederlandse Canadezen verzameld om het koninklijk bezoek te verwelkomen.

Waterprins

Vrijdagmiddag pakte koning Willem-Alexander weer even zijn rol van 'waterprins' op. Tijdens een seminar over 'slimme steden' raadde hij zijn Nederlandse en Canadese gehoor aan om water niet als vijand te zien maar als bondgenoot.

"De oude wijze van watermanagement werkt niet meer", aldus Willem-Alexander in een toespraak. Steden als Toronto moeten zich niet verschuilen achter al maar hoger wordende dijken, maar kunnen water beter verwelkomen en ruimte geven. "In Nederland noemen we dat bouwen met de natuur."

Hij legde zijn gehoor uit dat water een andere rol heeft gekregen bij de ruimtelijke planning. "Het is een beslissende factor geworden, een bron van een nieuwe aanpak", zei de koning. Hij gaf een aantal voorbeelden, zoals de waterplaza's in Rotterdam. "Bij zonneschijn een prachtig plein waar kinderen kunnen spelen en wanneer het giet, loopt het plein onder en vangt het overtollige water op."

Oranje voetbalsters

Ook hadden Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdagmiddag een ontmoeting met de nationale vrouwen voetbalploeg. Die bereidt zich in de Canadese stad voor het op WK dat volgende week zaterdag met een wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland van start gaat. Het koningspaar sprak kort met de speelsters. "Helaas kunnen we jullie wedstrijden niet in het echt zien, maar we zullen zeker televisie kijken", aldus Willem-Alexander.

Hij vroeg de ploeg naar de doelstelling voor het toernooi. Een direct antwoord kwam er niet meteen. Er werd zenuwachtig gelachen. Aanvoerster Mandy van den Berg zei dat Oranje zich wil kwalificeren voor de Olympische Spelen volgend jaar in Rio de Janeiro. Nederland moet daarvoor bij de beste drie Europese teams eindigen. "Een heel mooi doel", vond Willem-Alexander, die de speelsters rolmodellen noemde. "Ze zullen in Rio aanwezig zijn. Nu wij nog", aldus Van den Berg.

Het koningspaar feliciteerde middenvelder Sherida Spitse met haar 25e verjaardag. "Hebben ze al gezongen?", wilde de koning weten. Er was aandacht aan besteed liet de in Noorwegen spelende Spitse weten. De speelsters hadden ook een cadeau voor de drie dochters van Willem-Alexander en Máxima: voor elk een oranje voetbalshirt met hun naam erop een een gesigneerde voetbal. "We doen er alles aan om hen van hockey af te krijgen", aldus een van de teambegeleiders lachend.

Het bezoek duurde maar kort. "We wilden even goedendag zeggen", aldus koningin Máxima,"Jullie moeten weer trainen. We willen niet de schuld krijgen als het slecht gaat", zei de koning.

Tulpi

In een als tulp verklede stoel kijken naar de skyline van Toronto. Dat kan sinds vrijdag. Het koningspaar onthulde in het eilandpark in het Ontariomeer voor de kust van de Canadese stad een zogenoemde 'Tulpi'. Toronto krijgt er in het Island Park in totaal zeven, als teken van vriendschap en dankbaarheid.

De onthulling van hét Nederlandse symbool bij uitstek was het voorlaatste programma-onderdeel van het  staatsbezoek aan Canada. 

In Toronto was er vrijdag vooral van de kant van Nederlandse immigranten belangstelling voor de koninklijke visite. Bij het provinciale parlement hadden zich tientallen in oranje uitgedoste Nederlandse Canadezen zich opgesteld om koning en koningin de hand te schudden. Het Wilhelmus werd gezongen en op de trompet gespeeld, en het koningspaar moest elk een kant op om bij alle wachtenden langs te gaan.

Straatverkoper

Te voet ging het koningspaar vervolgens naar het MaRS Innovation Institute. Onderweg kruiste het gezelschap het pad van een slimme Canadese straatverkoper die Nederlandse- en oranje vlaggen in de aanbieding had. In het instituut liet het paar zich informeren over drie nieuwe, innovatieve bedrijven. Vooral de Smartbike kreeg alle aandacht. Willem-Alexander maakte er zelfs met een mobiele telefoon een foto van.

Het bezoek aan MaRS was geen toeval. In aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima werd een samenwerkingsovereenkomst getekend met StartUp Delta.

Nederlandse gemeenschap

Het koningspaar heeft hun driedaagse staatsbezoek aan Canada afgesloten met in de Art Gallery of Ontario met een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap. Belangstellenden moesten zich daarvoor begin april aanmelden en de ambassade liet al meteen weten dat bij te grote belangstelling er geloot zou worden.

Voor de koning was het treffen een belangrijk onderdeel van een staatsbezoek. Het gaf hem de kans om uit eerste hand ervaringen te horen over wonen en werken in het land dat hij bezoekt. "We kunnen niet met iedereen praten, maar we krijgen wel een goede indruk", zei hij in maart bij een soortgelijke ontmoeting tijdens het staatsbezoek aan Denemarken.

De koning noemden de band met Canada "een perfecte relatie". Zijn korte rede werd door de honderden Nederlanders in het kunstmuseum met een gejuich en een minutenlang applaus begroet. "De maand mei staat in Canada in het teken van het Nederlands erfgoed. Uw bezoek heeft déze meimaand heel bijzonder gemaakt", meende ambassadeur Cees Kole.

Koning Willem-Alexander was samen met koningin Máxima naar Canada gekomen om het land te bedanken voor de vrijheid die zij Nederland 70 jaar geleden hebben teruggegeven door het nazi-bewind te verdrijven en de wederopbouw mogelijk te maken. Maar tegelijkertijd is tijdens het driedaagse staatsbezoek ook gewerkt aan "nieuwe relaties voor de volgende 70 jaar", zo zei de koning.

In drie dagen tijd heeft het koningspaar zoals inmiddels gebruikelijk een overvol programma afgewerkt met 25 onderdelen. Naast officiële verplichtingen zoals gesprekken met de eerste minister en de premiers van Ontario en Newfoundland & Labrador, was er ook ruim aandacht voor de meegereisde onderwijs- en handelsmissies. De koning leent zich graag voor de verbetering en bevordering van de samenwerking en bedrijvigheid met Canada.

Zo liet hij zich in Toronto informeren over het succes van enkele startende technologiebedrijven - vooral de 'smartfiets' had de volle belangstelling en werd zelfs persoonlijk gefotografeerd - en brak hij in een toespraak over 'slimme steden' een lans voor Nederlandse bedrijven die de stad onder meer kunnen helpen ook in de toekomst droge voeten te houden. In een park voor de kust van Toronto onthulde het koningspaar een Tulpi, een stoel in de vorm van een tulp die de verbondenheid tussen Nederland en Canada symboliseert.

Verenigde Staten

Het koningspaar vertrekt zaterdagmorgen uit Toronto naar de Verenigde Staten waar zondagavond met een diner in Washington een officieel bezoek van start gaat. Dat is in het internationale protocol een stapje lager dan een staatsbezoek maar geeft zowel gast als gastheer meer flexibiliteit omdat er minder verplichte onderdelen aan vast zitten. President Barack Obama ontvangt Willem-Alexander en Máxima meteen al op maandag in het Witte Huis. Tijdens het verblijf in Amerika worden behalve Washington ook Grand Rapids en Chicago bezocht.

Bron: ANP