BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Vervolging voor 'fuck de koning'

Het Openbaar Ministerie gaat activist Abulkasim Al-Jaberi vervolgen omdat hij tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet ,,Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis'' heeft gezegd. Dat heeft Al-Jaberi's advocaat Willem Jebbink woensdag laten weten.

Volgens het OM zijn de woorden van de activist beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De demonstratie was op 16 november vorig jaar in Amsterdam.

Advocaat Jebbink noemt het ,,buiten alle proporties'' dat Al-Jaberi werd gearresteerd. ,,Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid.''

Jebbink zegt dat hij Willem-Alexander en Máxima wil laten getuigen. ,,De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dat is vervelend voor Willem-Alexander en Máxima, maar het gaat veel te ver om te denken dat zij zich daardoor in hun eer aangetast voelen. We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen.''

Jebbink zegt ook niet te begrijpen dat burgemeester Eberhard van der Laan de arrestatie niet heeft tegengehouden. ,,Hij is daar als burgemeester voor verantwoordelijk.''

Al-Jaberi moet op 27 mei 2015 in Amsterdam voor de rechter verschijnen. Het OM had Al-Jaberi een boete (strafbeschikking) van 500 euro opgelegd, maar hij tekende daar verzet tegen aan. Daarom legt het OM de zaak voor aan de rechter, aldus een woordvoerder van het OM in Amsterdam.

Vaker vervolging majesteitsschennis

De vervolging van activist Abulkasim Al-Jaberi wegens majesteitsschennis is niet uniek. In de jaren 2010 tot en met 2013 heeft het Openbaar Ministerie zo'n tien keer vervolging ingesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In ongeveer de helft van de gevallen werd de zaak door het Openbaar Ministerie zelf afgedaan, met bijvoorbeeld een door het OM opgelegde boete. Vijf keer heeft de rechter zich erover gebogen.

D66

D66 wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) over de vervolging van een activist. Ze willen weten hoe dit zich verhoudt tot de vrijheid van meningsuiting en het recht op betoging.

De Tweede Kamerleden Alexander Pechtold en Gerard Schouw van deze partij vinden dat er ruimte moet zijn voor tegenstanders van de monarchie om hun mening te uiten, zolang dit de veiligheid niet aantast.

D66 wil dat de politie en het Openbaar Ministerie de artikelen over majesteitsschennis niet actief uitvoeren maar dat ze die als een dode letter beschouwen.

"Wat rechtvaardigt dat het beledigen van de koning en de koningin anders wordt gestraft dan het beledigen van gewone burgers of bevolkingsgroepen? Zou het niet logischer zijn om beledigingen gelijk te bestraffen ongeacht wie beledigd wordt?''

Bron: ANP