BlauwBloed--overlayTop BlauwBloed--overlayBottom BlauwBloed--overlayHeader BlauwBloed--overlayLeft BlauwBloed--overlayOrange Icon--npo Icon--EO Icon--tag Icon--search Icon--menu Icon--close Icon--image Icon--photo Icon--audio Icon--video Icon--instagram whatsapp instagram-with-circle Icon--mail twitter youtube twitter-with-circle facebook facebook-with-circle Icon--rss clock

Britse royals bij ceremonie Orde van de Kousenband

Koningin Elizabeth en veel andere Britse royals hebben maandag deelgenomen aan de jaarlijkse ceremonie voor de Orde van de Kousenband. Honderden mensen kwamen naar Windsor Castle om het koninklijk gezelschap in vol ornaat te aanschouwen.

De Orde van de Kousenband werd in 1348 opgericht door koning Edward III en is een van de oudste Europese ridderorden. Koningin Elizabeth, die aan het hoofd staat van de Orde en de ridders zonder tussenkomst van politici benoemt, leidde de traditionele optocht naar St. George's Chapel.

De 89-jarige vorstin werd vergezeld door onder anderen prins Charles, prins William, prins Edward en prins Andrew, allen ridders in de Orde van de Kousenband. De royals liepen in blauwe fluwelen mantels en met zwarte hoeden op naar de kapel. Twee pages hielden de lange sleep van de koningin omhoog.

Kensington Palace heeft foto's van de optocht op Twitter gezet. Die vindt elk jaar plaats op 'Garter Day', de maandag na de officiële viering van de verjaardag van de monarch.

Bekijk hier de foto's

Eerder op de dag waren koningin Elizabeth, prins Philip, prinses Anne en prins William in Runnymede, Surrey. Daar hebben ze herdacht dat het achthonderd jaar geleden is dat de Magna Carta werd ondertekend.

De Magna Carta is een belangrijk historisch verdrag uit de dertiende eeuw, waarin individuele grondrechten werden opgesteld. Het verdrag beperkte ook de koninklijke macht en verzekerde iedere verdachte van een eerlijk proces. Tijdens haar bezoek aan de plaats, waar de Engelse koning John in 1215 zijn koninklijke zegel op het document plaatste, onthulde de koningin een plaquette waarmee de achthonderdste verjaardag van het document mee wordt gevierd.

Bron: ANP

Meer over

Dit artikel zit in de dossiers: